Volledig scherm
President Donald Trump in the Oval Office. © Photo News

Halve wereld valt over inreisverbod Trump

Het lijkt wel alsof de  halve wereld valt over Donald Trump en zijn omstreden inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden. Van Europa tot diep in Azië worden de decreten van nieuwe Amerikaanse president onvoorwaardelijk veroordeeld. Nederland en Duitsland gaan samen om uitleg vragen. 

De ambassades van Nederland en Duitsland laten onderzoeken wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit. Ze hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking. 

,,Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen", aldus minister Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel.

Ook Frankrijk en Groot-Brittannië hekelen het besluit. Volgens bondskanselier Merkel is de strijd tegen terrorisme geen excuus voor maatregelen die 'niet rechtvaardigen om mensen van een bepaalde achtergrond of van een bepaald geloof onder verdenking te plaatsen'. 

Quote

Terrorisme heeft geen nationali­teit en discrimina­tie is niet het antwoord.

Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault

Merkel zou dat in een telefoongesprek tegen de Amerikaanse president hebben gezegd en hem erop hebben gewezen wat de Geneefse Conventie zegt over het opnemen van oorlogsslachtoffers op humanitaire gronden. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault leerde de Amerikanen dat 'terrorisme geen nationaliteit heeft en dat discriminatie niet het antwoord is.' 

Boris Johnson, de Britse minister van buitenlandse Zaken voegde zich bij zijn Franse collega met de opmerking dat het 'verkeerd is mensen te stigmatiseren op basis van nationaliteit'. Een online petitie tegen een bezoek van president Trump aan Groot-Brittannië kreeg in een paar uur al meer dan 300.000 handtekeningen. Ook de Deense, Noorse en Zweedse regering tekende protest aan tegen het ‘oneerlijke decreet’.

Irak

De Irakese regering gaf geen formeel commentaar maar verschillende Iraakse parlementsleden zijn woedend. Een vooraanstaande sjiitische geestelijke riep op Amerikanen te weren zo lang het inreisverbod van kracht was. Pijnlijke gevallen voor de Amerikaanse regering zijn de Irakese vertalers en andere medewerkers van de Amerikaanse troepen in Irak die hun leven hebben gewaagd om juist de Amerikanen te helpen. Zij lopen nu groot gevaar in Irak nu ze voorlopig niet de beloofde toegang tot de Verenigde Staten krijgen. Ook de regering van Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, keurde Trumps besluit af. Op de Filipijnen zijn voor morgen demonstraties tegen Trumps besluit afgekondigd.

Canada liet daarentegen demonstratief weten iedereen die terreur en oorlog ontvlucht welkom te heten’, aldus een tweet van premier Trudeau.

Iran

De Iraanse regering overweegt de Amerikanen met gelijke munt te zullen betalen maar minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif toonde zich op twitter groothartig. ‘Anders dan wat Amerikanen willen zullen wij geen afgegeven visa herroepen met terugwerkende kracht. Iedereen die een geldig visum heeft, blijft welkom’.

De Mexicaanse oud-president Fox constateerde in een tevreden tweet dat het Donald Trump was gelukt ‘de wereld tegen zich te verenigen’. Vanuit Saoedi-Arabië, dat van het reisverbod werd vrijgesteld door Trump, kwam nog geen reactie.