In de kerstboom leven wel 25.000 beestjes: 'Ze worden wakker als de boom binnen staat'
Nog een paar dagen tot kerst. Veel mensen balen van de coronabeperkingen, die de feestdagen een stuk eenzamer maken dan normaal. Schrale troost als je een echte kerstboom hebt staan, want dan ben je niet bepaald alleen: er blijken duizenden beestjes in te leven.
Delen per e-mail
In een eerdere versie stond dat er ook teken in kerstbomen leven. Daar zijn echter nooit voorbeelden van aangetroffen. Belangrijk om te vermelden, omdat teken de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.
Bij Bestrijdingsdienst Van der Velden krijgen ze regelmatig melding van mensen die insecten of andere beestjes aantreffen in hun kerstboom. Het gaat dan om bijvoorbeeld torretjes, spinnen en motjes. Directeur-eigenaar Richard Piké: ,,In de kerstbomen leven allerlei insecten en andere diertjes. Als je zo’n boom naar binnen haalt, dan komen ze terecht in een zeer gunstig klimaat. Je verplaatst ze van de winterse kou buiten, naar een warme woonkamer. Insecten worden actief bij hogere temperaturen.”
25.000 beestjes
Wat leeft er zoal in een kerstboom?
Spinnetjes
Torren
Kevers
Mijten
Wants
Springstaarten
Takluizen
De Noorse entomoloog Bjarte Jordal legt in zijn onderzoek What lives in my Christmas tree? uit: ,,De insecten doen een winterslaap en zijn dan over het algemeen inactief. Maar ze worden wakker als de kerstboom binnen staat. Door de warmte en het licht, denken de beestjes dat de lente is begonnen. Zo komen ze tot leven.” Jordal kwam tot de conclusie dat er toch wel 25.000 beestjes in een kerstboom leven. Waarom jij die nooit hebt gezien? Veel van de beestjes zijn nauwelijks zichtbaar met het blote oog, en daarnaast verstoppen ze zich graag. Als we er echt achter willen komen wat er allemaal in onze boom leeft, moeten we volgens Jordal onze kerstboom eens uitschudden boven een wit laken.
Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) informeert en adviseert over de preventie en bestrijding van plaagdieren. In hun magazine Dierplagen Informatie uit 2014 werd aandacht besteed aan zogenaamde ‘verrassingen onder de kerstboom’. Voorafgaand konden mensen monsters van beestjes insturen die ze aantroffen in huis, nadat ze een boom hadden aanschaft.
Zo kreeg het KAD melding van een kolonie mieren in huis, nadat er een kerststukje onder de boom was geplaatst. De verklaring: het kerststukje was gemaakt van een tak die uit het bos was meegenomen. In de tak huisde een ware mierenkolonie; de mieren maken hun nest in de holtes van takken. Bij binnenkomst trok de kolonie het huis in, op zoek naar voedsel.
Ook de zogenaamde ‘zachte houtwormkever’ voelt zich thuis in de kerstboom. Diens larven leven namelijk in dood naaldhout. Daarnaast kreeg het KAD melding van zogenaamde ‘sparrenspintmijten’ die via de kerstboom in huis terecht waren gekomen. Deze diertjes voeden zich met de sappen in de naalden. Hierdoor tasten ze de boom ook aan: door het drinken van de sappen, verkleuren de naalden van groen naar grijsgeel.
De beestjes in de kerstboom zijn niet schadelijk voor onze gezondheid, en ook niet voor ons interieur
Geen paniek
Toch hoeven we nergens bang voor te zijn. Onderzoeker Bjarte Jordal stelt dat de meeste diertjes helemaal niet zullen gaan rondwandelen in huis, omdat een groot deel alleen ín de boom kan leven, en niet erbuiten. Volgens hem zal een deel zelfs snel sterven, omdat ze zich niet kunnen voeden. ,,De beestjes vormen geen enkel gevaar of risico voor mensen of meubels’’, stelt Jordal in zijn onderzoek.
Ook volgens Piké zijn de beestjes in de kerstboom niet schadelijk voor onze gezondheid, en ook niet voor ons interieur. ,,Paniek is echt nergens voor nodig, je hoeft ons niet te bellen” zegt hij. ,,We gaan onschuldige insecten niet bestrijden.”
Bekijk hieronder de populairste video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren. -
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
Ieder jaar dezelfde kerstboom, is dat wel zo duurzaam?
Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, vier weken versierd in de woonkamer zetten en dan weer weggooien. Is dat wel zo duurzaam? Op een toenemend aantal plekken in Nederland kun je op een andere manier aan een boom komen, bijvoorbeeld door er een te huren of te ‘adopteren’. Als je voor de meest duurzame kerstboom wilt gaan, wat is dan de beste keuze? -
PREMIUM
hip huis Wilde dieren met mondkapje of een hamburger: dit zijn de trends voor in de kerstboom
Zou je graag het interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ elke week de laatste woontrends. In deze tijd van het jaar: versiertips voor de kerstboom. -
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’.
-
PREMIUM
Starters massaal naar notaris voor duizenden euro’s belastingvoordeel op nieuw huis
Het was deze week topdrukte bij notarissen, met starters die de overdracht van hun nieuwe woning tekenden. Dat is massaal verplaatst tot na 1 januari, zodat zij geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. -
PREMIUM
Joost mag 't weten Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden.