Volledig scherm
© Eigen Huis & Tuin

Zo kom je tot een gewaagde behangkeuze

Wil jij je interieur een nieuwe look geven? Alleen al met behang kun je een compleet andere sfeer creëren. Eigen Huis & Tuin-styliste Denise van den Berg zet wat handige tips voor de keuze van het juiste behang op een rij.

1. De ruimte

Het is allereerst belangrijk om te bedenken welke ruimte je gaat behangen en welke sfeer je in de ruimte wilt creëren. In de slaapkamer wil je de sfeer vaak wat rustiger houden terwijl in de woonkamer een levendig behang goed tot zijn recht komt. ,,Kies ervoor om een verrassende hoek in de kamer te behangen in plaats van een grote muur die je al ziet bij binnenkomst”, zegt Denise van den Berg. Ook is het volgens de styliste leuk om de badkamer of keuken te behangen. Let er wel goed op dat het behang dan vochtbestendig is.

2. Welke wand

Waar je het behang ophangt heeft invloed op ruimtelijke beleving in de kamer. Denise raadt aan om het behang op een rustige wand te hangen waar geen ramen of deuren zitten, zo voorkom je dat de sfeer onrustig wordt. Het plafond behangen kan ook leuk zijn, maar zorg er dan voor dat je geen donkere kleuren kiest. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte kleiner oogt.

Volledig scherm
© Eigen Huis & Tuin

3. Print kiezen

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten behang en dus kan het kiezen van de juiste print soms lastig zijn. Volgens Van den Berg is het belangrijk dat je let op de grootte van de prints en de herhalingen van het patroon. ,,Ga je een grote wand behangen? Kies dan geen print met kleine afbeeldingen, deze komen dan te vaak terug. Je kunt dan beter gaan voor grote afbeeldingen, de kleine afbeeldingen komen beter tot hun recht op een klein wandje.” Tip voor een grote wand: ,,Ga voor behang op maat, dan wordt de afbeelding precies zo gemaakt dat deze mooi uitkomt.”

Volledig scherm
© Eigen Huis & Tuin

4. Behang combineren

Je kunt verschillende soorten behang ook superleuk met elkaar combineren. Let er wel goed op dat het behang de ruimte niet te chaotisch maakt. ,,Wil je behang graag combineren? Kies dan behang van hetzelfde merk, dan weet je zeker dat de kleuren overeenkomen.” Ook vertelt Denise dat het leuk is om de lambrisering met twee verschillende prints te behangen, een boven en een beneden. Zo kun je bijvoorbeeld boven behang met apenprint ophangen en beneden een print met blaadjes. Tussen de twee prints kun je dan nog een houten latje bevestigen en deze in een leuke kleur verven. 

Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: 5 tips voor behang in de babykamer.