Volledig scherm
Sinterklaas kreeg tijdens de intocht op het Willemsplein hulp van extreem-rechtse Pieten. © ANP

Sint vergezeld van extreem-rechtse Pieten tijdens ‘leuke en veilige’ intocht

Door een infiltratie-actie van extreemrechtse groeperingen was het Zwarte Piet-gehalte gisteren tijdens de Rotterdamse Sinterklaasintocht hoger dan gepland. De als Zwarte Piet uitgedoste activisten van Voorpost en Pegida deelden pro-Zwarte Piet-stickers en snoepgoed uit.

Zoals vorig jaar afgesproken was in het Rotterdamse Pietenakkoord, zou dit jaar minstens 75 procent van de Pieten uit roetveegpieten bestaan. Dat aantal werd niet gehaald, omdat de undercover-Pieten zich meteen na aankomst van de goedheiligman aansloten bij de stoet. ,,We mochten vele positieve reacties ontvangen en veel mensen wilden een selfie maken met een echte zwarte piet,‘’ schrijft het extreem-rechtse Voorpost op Facebook. ,,Honderden kinderen kregen snoepgoed en klevers met “Zwarte piet moet zwart blijven.”

De activisten deelden tijdens de door burgemeester Aboutaleb als ‘leuk en veilig’ omschreven intocht stickers uit met daarop een afbeelding van een pikzwarte Piet met kroeshaar, ringoorbellen en rode dikke lippen. Behalve Voorpost liepen er ook Zwarte Pieten van Pegida mee, een ‘patriottische’ beweging die zich verzet tegen de islamisering van Europa. In Rotterdam kwam de actiegroep eerder dit jaar in het nieuws met het plan om varkensvlees te roosteren voor een moskee.  

Het nieuws is pikant omdat burgemeester Aboutaleb door de door de islam geïnspireerde partij Nida ter verantwoording is geroepen vanwege het hoge Zwarte Pieten-gehalte tijdens de intocht. In het vorig jaar gesloten Pietenakkoord is overeengekomen dat dit jaar minstens 75 procent van Sint helpers zou bestaan uit roetveegpieten. De organisatie, het Rotterdamsch Studenten Corps, stelde gisteren dat dat percentage is gehaald. Op het nieuws over de deelname van Voorpost wil het corps vandaag niet reageren.

Zeker is in elk geval dat de claim van de rechts-extremisten geen bluf is.  Kafka, dat onderzoek doet naar extreemrechtse groeperingen, heeft enkele leden van Voorpost herkend. De organisatie streeft naar een zogeheten Dietse Volksstaat. Een samenvoegsel van Vlaanderen, Nederland en ‘volksgenoten’ in Zuid-Afrika. Voorpost was vanochtend niet bereikbaar voor een toelichting op de actie.

De intocht in Rotterdam verliep tumultueus vanwege een confrontatie tussen demonstranten voor en tegen Zwarte Piet, waarbij in totaal vier mensen zijn aangehouden. 

OnderzoeksgroepKafka on Twitter

In #Rotterdam mengt een groep rechtsextremisten van #Voorpost en de Zwarte Pieten Actiegroep van Rechts in Verzet zich, zwart geschminkt, tussen de reguliere Pieten in de Sinterklaasoptocht. Er is kennelijk geen beleid of alertheid op deze acties vanuit extreemrechts.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam