Knuffels en kaarsen op de plek des onheils.
Volledig scherm
Knuffels en kaarsen op de plek des onheils. © Arjan te Bogt

Kaarsen en knuffels op plek vuurwerkdode Enschede

Twee knuffeltjes en een paar kaarsen zijn dinsdagochtend 1 januari de stille getuigen van het tragische vuurwerkongeval op Nieuwjaarsnacht in Enschede, waarbij een man het leven liet. De schok in de buurt is groot, na de ‘gigantische explosie’. „Er hadden nog veel meer doden kunnen vallen.”

De witte afzettent is weg, het politielint opgeruimd. Ook de restanten van de opgeblazen aanhangwagen zijn uit de Gerststraat verwijderd. Maar daarmee is de schok en het verdriet om de buurman nog niet weg. Buren zijn van slag, noemen het onwerkelijk. „Gisterenavond zaten we nog te ouwehoeren”, vertelt een buurman. Hij veegt de plek rondom de knuffels en kaarsjes schoon. Op de straatstenen is de krijttekening te zien, die na de klap om het lichaam is getekend.

„Hij had een vuurkorfje staan”, wijst de buurman. „Naast de grote ton. Een klein ding, maar hij stak er grote boomstammen in. Ik zei hem nog, dat dat helemaal niet stond, maar hij kon er wel om lachen.” Hij schudt het hoofd. „Heftig, hoor.”

Wat er precies gebeurd is, is nog altijd onbekend. Duidelijk is wel dat er op de aanhangwagen met hout een vuurwerkdoos heeft gestaan. Waar deze normaal de een na de andere kogel de lucht in schiet, is deze vermoedelijk in een keer geëxplodeerd, waarbij het hout alle kanten op vloog. Met alle gevolgen van dien. De politie onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren en of er mogelijk sprake is van nalatigheid. Op basis van eerste onderzoek gaat de politie er niet vanuit dat er opzet in het spel is.

Hopen op meer knuffels

Buurman Willem, die buiten was ten tijde van de klap, kan er nog altijd niet over uit. „Maar ik heb wel als een blok geslapen.” Het glas uit zijn gesprongen voorruit heeft hij inmiddels opgeveegd, de glaszetter heeft er - net als elders in de straat - al weer nieuwe ramen ingezet. Ook boven, waar een stuk hout, afkomstig uit de aanhangwagen die tien meter verderop stond, doorheen vloog en op zijn bed belandde. Het doet hem beseffen: „Er hadden hier nog veel meer doden kunnen vallen.” De knuffels die er door buurtkinderen neergelegd zijn doen hem goed, raken hem. „Ik hoop voor hem en zijn kinderen dat het er nog veel meer worden.”

Een buurman veegt de plek schoon, waar een man uit Enschede vlak na middernacht als gevolg van een vuurwerkexplosie overleed.
Volledig scherm
Een buurman veegt de plek schoon, waar een man uit Enschede vlak na middernacht als gevolg van een vuurwerkexplosie overleed. © Arjan te Bogt
  1. Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje
    TV-SHOW NEDERLAND NA CORONA

    Peiling: de 1,5 meterregel is een blijvertje

    Ook na de coronapiek blijven we buiten anderhalve meter afstand houden. Dat denkt bijna twee derde van de deelnemers aan een peiling over het leven na corona. In De Toekomst van Nederland, een tv-show van het AD en Hart van Nederland, spreken vanavond ervaringsdeskundigen, experts en commentatoren over deze stelling en andere thema's die ons land na de pandemie bepalen. De uitzending begint om 20.30 uur. Kijkers kunnen meepraten door zich hier aan te melden. De Toekomst van Nederland kun je straks ook hieronder in het liveblog volgen.