Na overslaan vreugdevuur Scheveningen: ‘dit zal wel de laatste keer zijn geweest’

VideoHet vreugdevuur in Scheveningen is vannacht volledig uit de hand gelopen. Daken, tuinen en mensen vatten vlam door de vonken die van de 48 meter hoge vuurstapel op het strand zijn afgekomen. De vonken werden door een opstekende wind uit zee het dorp in geblazen. De gemeente Den Haag gaat grondig onderzoeken wat er precies is misgegaan. 

Een woning in de Keizerstraat in het dorp is in brand gevlogen. Ook bij de duinen bij de Strandweg nabij de keerlus van lijn 11 is brand ontstaan. Zeker vier woningen zijn ontruimd. Getuigen meldden dat bij meerdere mensen hun haren en jassen vlam vatten door de vonken. Ook kwamen er gloeiende stukken hout terecht op kinderwagens. Op foto's en video's is te zien hoe een vonkenregen in de straten neer dwarrelt.

(Lees verder onder de video)

Grote paniek op de boulevard van Scheveningen nadat het vreugdevuur op het strand een zeer grote vonkenregen veroorzaakte die alles om zich heen in de brand stak.
Volledig scherm
Grote paniek op de boulevard van Scheveningen nadat het vreugdevuur op het strand een zeer grote vonkenregen veroorzaakte die alles om zich heen in de brand stak. © Foto Dick Teske

Boulevard ontruimd

De ME heeft de boulevard in Scheveningen ontruimd. De brand veroorzaakte te veel hitte waardoor het voor de toeschouwers op de boulevard onveilig werd.  Omdat niet iedereen hulpverleners de ruimte gaf, moest de ME worden ingezet.  Inmiddels is de brandweer begonnen met het blussen van het vreugdevuur. De bluswerkzaamheden zullen naar verwachting uren in beslag nemen. De brand wordt geblust met containers water die vanuit de haven van Scheveningen naar het strand worden gereden. Ook worden shovels ingezet. De brandweer waarschuwt voor mogelijke rookoverlast.

Ook was de brandweer in Scheveningen met meerdere hoogwerkers aanwezig om woningen en de kerk nat te houden. De brandweercommandant maakte zich grote zorgen over de stukken brandend hout van 3 tot 4 centimeter groot die naar beneden kwamen. Op meerdere plekken in het dorp stonden mensen op hun eigen daken om in de gaten te houden dat die niet in de brand vlogen.

,,Dit zal wel het laatste vreugdevuur zijn geweest, het is veel te gevaarlijk geworden’’, stelde een Scheveninger die de brand uit de hand zag lopen. ,,Dertig jaar geleden deden ze het met kerstbomen, dat was nog leuk. Nu is het een enorme stapel hout, die ook nog eens vlakbij huizen staat.’’ De vlammen van het vreugdevuur leverden in eerste instantie geen problemen op, maar dat veranderde toen er een zeewind opstak. ,,Eerst vloog er een soort ijstentje op de boulevard in de fik. Stukken van het dak daarvan vlogen door de lucht. Daarop ontstond paniek.’’

Bezoekster Anneke: ,,Ik zag eerst houtskool zo het dorp in waaien, maar de stukken hout werden steeds groter. Ik dacht: dit gaat fout. Dat dachten meer mensen, want er gingen er steeds meer weg.’’

Iets na drie uur ‘s nachts werd de vonkenregen minder, meldde de brandweer via twitter. De exacte omvang van de schade is nog niet bekend.

De Haagse wethouder Revis (Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen ) heeft inmiddels gereageerd. Hij noemt de branden ‘verschrikkelijk’.  Ook burgemeester Pauline Krikke heeft een reactie gegeven. Ze vindt het ,,verschrikkelijk naar” wat er is gebeurd. ,,Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen angstige momenten hebben beleefd. Voor hen eindigt een feestelijke avond in een persoonlijk drama. Ik leef zeer mee met bewoners en ondernemers die getroffen zijn’’, aldus de burgemeester. ,,Ik snap heel goed dat er veel vragen leven bij mensen over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Voor mij ligt dan ook de vraag op tafel of het organiseren van de vreugdevuren in deze vorm in de toekomst verantwoord is.” PVV-raadslid Sebastiaan Kruis stelt dat het ‘doffe ellende is voor alle betrokkenen op Scheveningen’. ,,Maar laten we niet meteen roepen dat de traditie volgend jaar niet meer kan.’’

Op het strand in Den Haag strijden Scheveningen-dorp en Duindorp jaarlijks om wie het hoogste, beste en mooiste vreugdevuur van Den Haag kan maken.

De chaos is compleet in Scheveningen. Daken, tuinen en van alles staat daar in brand.
Volledig scherm
De chaos is compleet in Scheveningen. Daken, tuinen en van alles staat daar in brand. © District8
De vonken zorgen overal in Scheveningen voor meer brandjes.
Volledig scherm
De vonken zorgen overal in Scheveningen voor meer brandjes. © eigen foto
De brandweer in Den Haag is druk bezig de uitslaande brand onder controle te houden.
Volledig scherm
De brandweer in Den Haag is druk bezig de uitslaande brand onder controle te houden. © Marvin Hake
Fietsbanden op de Boulevard klapten door de hitte en het vuur.
Volledig scherm
Fietsbanden op de Boulevard klapten door de hitte en het vuur. © Bart Lelieveld
De kerk in Scheveningen wordt natgehouden om te voorkomen dat hij vlam vat.
Volledig scherm
De kerk in Scheveningen wordt natgehouden om te voorkomen dat hij vlam vat. © Jos Leeuw
Hoogwerkers houden woningen rond de Scheveningse kerk nat.
Volledig scherm
Hoogwerkers houden woningen rond de Scheveningse kerk nat. © Bart Lelieveld

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag