Een aanhanger explodeerde in Enschede, vermoedelijk door vuurwerk.
Volledig scherm
Een aanhanger explodeerde in Enschede, vermoedelijk door vuurwerk. © News United/Dennis Nengerman

Vuurwerk eist levens in Enschede en Friesland

UpdateIn Enschede en in een dorp in Friesland zijn in de nieuwjaarsnacht twee mensen vermoedelijk door vuurwerk om het leven gekomen. De politie onderzoekt in beide gevallen de toedracht. 

Aan de Gerststraat in Enschede werd een aanhanger opgeblazen. Tien meter verderop werd de omgeving afgezet met wit zeil. In een woning op zo’n vijftien meter van de aanhanger zijn de ruiten gesprongen. Een omwonende meldt dat de man vermoedelijk in de buurt is gekomen van de aanhanger en dat die aanhanger vervolgens is geëxplodeerd. Het dodelijke ongeval gebeurde even na middernacht.

Buurman Willem zag het gebeuren. Hij was vlak na middernacht op straat, om omwonenden een gelukkig nieuwjaar te wensen, toen hij ineens een grote flits zag en tegelijkertijd een gigantische knal hoorde. „Ik had net twee handen geschud”, vertelt hij, in kamerjas en met een biertje in zijn hand.

Enorme knal

Aan de Achterwei in het Friese Morra is oudejaarsavond een persoon om het leven gekomen.
Volledig scherm
Aan de Achterwei in het Friese Morra is oudejaarsavond een persoon om het leven gekomen. © De Vries Media

Ook in het Friese dorp Morra kwam iemand om het leven, vermoedelijk door vuurwerk, meldt de politie. Het betreft een 41-jarige man uit het dorp, meldt Omrop Fryslân. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. De politie heeft de straat waar het gebeurde, de Achterwei, afgezet. Morra is een dorp in de gemeente Dongeradeel.

Even voor acht uur werden de hulpdiensten massaal opgeroepen voor het incident. Een omstander vertelde een aanwezige fotograaf dat hij vuurwerk op zich af zag komen en een enorme knal hoorde. 

De Leeuwarder Courant meldt dat het slachtoffer vermoedelijk zware verwondingen op liep door vuurwerk en is daaraan ter plaatse overleden. Dat gebeurde vlakbij de Moarster Feart, aan de zuidwestkant van het dorp. De politie doet onderzoek en heeft de directe omgeving afgezet.

Dat vuurwerk de oorzaak is van het overlijden, is nog niet officieel vastgesteld, maar er is wel ‘een sterk vermoeden’ dat dat het geval is. De politie verwacht in de loop van de avond of nacht meer informatie te kunnen geven. 

Ook tijdens de vorige twee jaarwisselingen vielen er slachtoffers. Vorig jaar ging het om een 39-jarige inwoner van Swifterbant (Flevoland). Het jaar daarvoor overleed een 54-jarige man uit Meppel (Drenthe).