Volledig scherm
Gesloopte prullenbak aan het Jozef Israëlsplein in Dordrecht. © Albert Sok

Meer dan een ton vuurwerkschade in de Drechtsteden

De vuurwerkschade in de Drechtsteden is flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Uit gegevens van de gemeenten blijkt dat Dordrecht de kroon spant.

De meeste schade tijdens oud en nieuw werd aangericht in Dordrecht; het bedrag ligt op ongeveer 63.000 euro.  Dat is bijna vier keer zo hoog als de eerste prognose van vorig jaar: 15.900 euro. Vandaag is bekend gemaakt dat de uiteindelijke schade tijdens de vorige jaarwisseling 37.200 euro bedraagt. Dit jaar zijn zo‘n zestig prullenbakken en veertig verkeersborden werden vernield. Ook is een speeltoestel beschadigd en hebben kunstgrasvelden brandschade. ,,Kennelijk is de jaarwisseling voor sommige mensen een vrijbrief om absurd gedrag te gaan vertonen. Een landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen ligt voor de hand’’, laat burgemeester Wouter Kolff weten.

De Dordtse burgemeester kijkt verder terug op een relatief rustige jaarwisseling. Dit jaar was de binnenstad voor het eerst een vuurwerkvrije zone. ,,Het was ook daadwerkelijk een stuk rustiger.’’

Beschadigde prullenbakken

In Zwijndrecht is de schade bijna verdrievoudigd: 40.180 euro, vorig jaar lag de eerste prognose op 13.900 euro. Net zoals voorgaande jaren werden er preventieve maatregelen genomen om de vuurwerkschade te beperken; afval- en hondenbakken werden dichtgezet met een vuurwerkklep en schommelmanden zijn verwijderd op speelplekken. Hier is de gemeentewerf ongeveer 114 uur mee bezig geweest.

Quote

Als er zwaar vuurwerk ergens aan bevestigd wordt, is niets daar tegen bestand. We kunnen nog zoveel voorzorgs­maat­re­ge­len nemen, maar het begint bij normaal gedrag

Jacqueline van Dongen, Wethouder Zwijndrecht

De vuurwerkkleppen lijken echter weinig zoden aan de dijk te hebben gezet want de grootste kostenpost zijn de veertig beschadigde afvalbakken, waarvan dertig afvalbakken zijn opgeblazen.

,,Als er zwaar vuurwerk ergens aan bevestigd wordt, is niets daar tegen bestand. We kunnen nog zoveel voorzorgsmaatregelen nemen, maar het begint bij normaal gedrag. Dit is verwerpelijk gedrag’’, meldt wethouder Jacqueline van Dongen.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Afgestoken vuurwerk. Foto ter illustratie. © ANP | Robin Utrecht

Verder werden er onder meer 65 verkeersborden beschadigd, zijn er elf putdeksels kapot of zoek, zijn er vijf flespalen kapot (palen waar de verkeersborden op worden geplaatst) en werden er twee jongerenontmoetingsplaatsen en twee speelplaatsen beschadigd. Of er komend jaar in Zwijndrecht aanvullende maatregelen worden genomen is op dit moment niet bekend.

Ook in Hendrik-Ido-Ambacht is de vuurwerkschade tijdens oud en nieuw gestegen van 7000 euro vorig jaar naar 9000 euro. De schade werd met name toegebracht aan prullenbakken en verkeersborden. Tevens werd een boom zwaar beschadigd. In Papendrecht is het aantal vernielingen gestegen van 4000 naar 5000 euro.

Minder schade

De jaarwisseling heeft in de Drechtsteden alleen in Hardinxveld-Giessendam en Alblasserdam minder schade opgeleverd dan vorig jaar. In Hardinxveld-Giessendam zorgen vijf kapotte prullenbakken en twintig vernielde verkeersborden voor 5000 euro aan vuurwerkschade. Een aanzienlijk lager bedrag dan vorig jaar. Toen was de schadepost 12.700 euro. 

In Alblasserdam bedraagt de schade 8250 euro. Tot nu toe zijn er twintig vastgestelde schades, waaronder een beschadigd speeltuintje, enkele ondergrondse containers, afvalbakken en verkeersborden. Alblasserdam kijkt terug op een feestelijk verloop van de jaarwisseling. Burgemeester Paans: ,,De positieve vuurwerkcampagne heeft hier in grote mate aan bijgedragen. Er zijn geen incidenten geweest en de inzet van hulpverleners was beperkt. Maar iedere euro aan schade is er natuurlijk één teveel.’’

Eerder werd gemeld dat de vuurwerkschade in Sliedrecht op 20.475 euro ligt. Een stuk hoger dan vorig jaar: toen lag dat bedrag op ongeveer 15.000 euro. In Molenlanden is voor 16.450 euro vuurwerkschade aangericht, dit bedrag ligt lager dan het jaar ervoor: 22.450. De meeste schade was in Nieuw-Lekkerland: zo’n 3585 euro. Daar werden onder meer een speelhuisje, de ruit van een bushokje, een tafeltennistafel en drie afvalbakken vernield.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht