Volledig scherm
Vuurwerkresten op straat. © ANP

Prullenbakken en verkeersborden de vernieling in geholpen: 63.000 euro schade tijdens jaarwisseling

De gemeente Dordrecht is dit jaar (tot nu toe) 63.000 euro kwijt aan schade aangericht tijdens de jaarwisseling. Meer dan de helft van dat bedrag gaat naar het vervangen van vernielde prullenbakken. 

Zo'n 60 prullenbakken in de stad moesten het ontgelden tijdens oud en nieuw. Goed voor 35.000 euro op het lijstje met schadeposten van de gemeente. Ook de vernieling van een mobiele camera loopt flink in de kosten: 10.000 euro. 

Daarnaast zijn er zo'n 40 verkeersborden vernield, wat de gemeente 7000 euro kost. Ook werd er een speeltoestel in de hens gezet en brand gesticht bij kunstgrasvelden, wat bij elkaar 11.000 euro gaat kosten. 

Ten opzichte van vorig jaar kost de jaarwisseling de gemeente Dordrecht opnieuw meer geld. Vorig jaar stond de teller op 37.200 euro. ,,Kennelijk is de jaarwisseling voor een flink aantal mensen een vrijbrief om absurd gedrag te gaan vertonen”, zegt burgemeester Wouter Kolff. Hij noemt de schade aan publieke en private bezittingen buitensporig. Waar mogelijk wordt de schade verhaald op de daders. 

Bureau Halt

Ook kregen tien mensen een proces-verbaal voor bezit van illegaal vuurwerk of te vroeg afsteken van vuurwerk. Zeven minderjarigen zijn in aanloop naar de jaarwisseling doorverwezen naar Bureau Halt, voor dezelfde vergrijpen. 

De totale schade in de Drechtsteden komt boven de ton uit. Dordrecht spant de kroon, gevolgd door Zwijndrecht waar de schade meer dan 40.000 euro bedraagt. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht