In Vianen bedreigde agente doet verhaal bij Jinek, burgemeester Fröhlich steunt haar: ‘Onacceptabel!’

Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is boos over het in de val lokken van agenten tijdens de jaarwisseling in Vianen. Hij noemt het gedrag van een groep jongeren ‘onacceptabel’. 

Fröhlich reageert op het verhaal van de Utrechtse agente Esra Ceran. Die vertelde afgelopen vrijdag in de talkshow van Eva Jinek hoe ze tijdens de jaarwisseling in Vianen in de val werd gelokt door een groep jongeren. Ceran en een collega gingen af op een autobrand aan de Vijfheerenlanden, waar ze werden opgewacht door een groep van ongeveer twintig jongeren.

,,Ze hadden de vuurpijlen gericht op ons voertuig”, zo vertelt Ceran. ,,De gezichten waren bedekt, je kon alleen de ogen zien. Ik had het gevoel dat ik in een oorlogsgebied zat. Het ging natuurlijk om vuurwerk, maar in mijn ogen waren die jongens zwaar bewapend met granaten en bommen.”

Levensgevaarlijk

De agenten zaten daarna behoorlijk in de rats. ,,De vuurpijlen ketsten op onze motorkap af, ze kwamen tegen de ramen aan. Mijn instinct is: ik wil ze pakken. Maar aan de andere kant: het is levensgevaarlijk. We zijn dus omgedraaid.” Ceran voelde zich onveilig. ,, Ik was wel bang dat ons voertuig zou worden opgeblazen.”

Op hetzelfde moment reed echter juist de brandweer de straat in. ,,We konden ze niet aan hun lot overlaten, dus we gingen tóch met ze mee. Wij kunnen ons tenminste nog enigszins verweren, zij hebben helemaal niks”, aldus Ceran. ,,Ook zij werden bekogeld met zwaar vuurwerk. Gelukkig waren ze zo slim om niet uit te stappen. We zijn samen weggereden.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Burgemeester Sjors Fröhlich van de gemeente Vijfheerenlanden spreekt zich uit over de ongeregeldheden in Vianen tijdens oud en nieuw. Er waren veel autobranden en hulpdiensten werden door jongeren belaagd met vuurwerk. © JS Multimedia/William Hoogteyling

Uiteindelijk is de ME opgeroepen om politie en brandweer te beschermen.  ,,Het voelde niet goed om in eerste instantie weg te rijden, maar we laten ons sowieso niet wegjagen,” zegt Ceran. ,,We komen terug, maar met meer en beter. Met z’n tweeën gaan we het niet tegen twintig man opnemen. We hebben er één gepakt, de rest hangt van het onderzoek af.

Respect

Burgemeester Sjors Fröhlich zegt ‘heel veel respect’ te hebben voor het optreden van Ceran en haar collega’s. ,,Zij deden daar gewoon hun werk. Dat ze daarbij zijn aangevallen, is onacceptabel. We hebben meteen een rode streep getrokken en direct de ME erop afgestuurd. Hulpverleners mogen nooit worden gehinderd.”

Kun je geweld tegen hulpverleners voorkomen? ,,Dat is heel erg lastig”, zegt Fröhlich. ,,Natuurlijk gaan we kijken wat we in Vianen kunnen doen om het volgend jaar beter te laten verlopen. Het is nu nog te vroeg om daar precies iets over te zeggen. Ik wil in elk geval duidelijk hebben dat we ons niet laten tegenhouden.”

Social media

Ook op sociale media leidt het relaas van agente Ceram tot veel beroering. ‘Zo erg voor de agenten’, reageert ene Angelique Abelaar op Twitter. ‘Ik heb geen woorden voor het gedrag van de jongeren. Ik hoop dat er wat gedaan wordt aan wat de jongeren gedaan hebben. Zo meteen wordt het van kwaad tot erger. Vandaar dat ze opgepakt moeten worden en een boete moeten krijgen.’

Of dat laatste is gelukt, is niet duidelijk. De politie kon desgevraagd geen informatie geven over de stand van het onderzoek naar de gebeurtenissen in Vianen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht