Volledig scherm
Er is minder schade aangericht dan vorige jaren. © ANP

Voor 16.450 euro aan vuurwerkschade in Molenlanden

In Molenlanden is rond oud en nieuw voor 16.450 euro aan vernielingen aangericht. ,,De jaarwisseling is over het algemeen rustig en zonder grote incidenten verlopen. Maar dat betekent helaas niet dat er geen schade is’’, verzucht de gemeente.

De meeste schade is aangericht in Nieuw-Lekkerland. Daar werden onder meer een speelhuisje, de ruit van een bushokje, een tafeltennistafel en drie afvalbakken vernield. Alles bij elkaar is dat goed voor een kostenpost van 3585 euro.

In Arkel was het aantal vernielingen eveneens aanzienlijk. Daar werden op oudejaarsdag onder meer zeven verkeersborden à 195 euro opgeblazen door vuurwerkvandalen en bedraagt de totale kostenpost 3290 euro. Ook in Hoornaar (1150 euro), Nieuwpoort/Langerak (1125 euro) en Schelluinen (1095 euro) werd voor meer dan duizend euro aan schade aangericht.

Lager

De totale kosten aan het vervangen van bijvoorbeeld borden, putdeksels en straatmeubilair liggen wel lager dan voorgaande jaren, stelt het college van burgemeester en wethouders van Molenlanden. Vorig jaar prijkte nog een bedrag van 22.450 euro op de rekening.

De gemeente geeft aan dat ze samenwerkt met de politie om de aangerichte schade te verhalen op de daders. Personen die gepakt zijn met illegaal vuurwerk kunnen daarnaast een preventieve dwangsom opgelegd krijgen. Dat wil zeggen dat zij als ze nog eens betrapt worden, direct een hoge boete dienen te betalen. ,,Dit gebeurt ook bij via internet bestelde pakketten illegaal vuurwerk’’, aldus het college.

Rivierenland