Deze gamba’s zorgen voor een smaakexplosie

Bbq-chef Jord Althuizen maakt dit barbecueseizoen een gegarandeerd succes. Wekelijks verschijnt hij in een nieuwe video op AD Koken & Eten waarin hij de kneepjes van het vak uitlegt. Vandaag laat hij zien hoe je makkelijke gamba’s maakt met een warme baconvinaigrette. Een lichte maaltijd die goed bij het warme weer past.

“Voor goede grote gamba’s moet je diep in de buidel tasten, maar hoe groter de garnalen, hoe vleziger en lekkerder ze zijn. De moeite waard dus”, aldus Jord. Zeker als je ze grilt is het van belang dat de garnalen genoeg ‘body’ hebben. Zo voorkom je dat ze te gaar en droog worden voordat het gerookte spek krokant is.

Volledig scherm

Bier tip

De frisse smaak van een Amstel Radler sluit mooi aan op het zure aspect van de vinaigrette. De lichte zoete smaak complimenteert de zoute vleugen bacon in het gerecht, waardoor alle smaken goed tot uiting komen.

Jords BBQ tips voor de gamba’s:
- Grill je citroen. Hierdoor veranderen de zuren en gaan ze karameliseren, wat een ronde smaak geeft.
- Verwijder het darmkanaal van de gamba door een sneetje in de rug te maken.
- Grill de gamba’s kort, anders worden ze droog.
- Strooi de bacon na de vinaigrette over het gerecht, zo blijf hij krokant.

Volledig scherm

Gegrilde gamba’s met lauwwarme baconvinaigrette

Ingrediënten:
Gamba’s
- 16 grote gamba’s met kop
- Zout en versgemalen zwarte peper
- Rustiek brood

Lauwarme baconvinaigrette
- 100 gram dunne plakken gerookt ontbijtspek
- 2 dl Olijfolie
- 4 el Aceto Balsamico
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Sap van 2 citroenen
- 1 el fijngehakte kappertjes
- 2 fijngesnipperde sjalotten
- 1/2 bos peterselie, fijngehakt
- 1 citroen in partjes gesneden en gegrild
- ½ bos peterselie topjes (eventueel gefrituurd)

Bereidingswijze:
- Pel de gamba’s maar laat daarbij de kop en het uiteinde van de staart zitten. Verwijder met een klein mesje het darmkanaal.
- Maak vervolgens de bacon-vinaigrette door de gerookte ontbijtspek te grillen op de BBQ totdat deze geheel krokant is geworden.
- Laat afkoelen op keukenpapier en hak daarna fijn tot een crumble.
- Meng de overige ingrediënten in een pannetje en plaats deze op de hoek van de BBQ waar de vinaigrette lauwwarm kan worden.
- Olie het rooster van de grill in met olijfolie. Kruid de gamba’s licht met zout en versgemalen zwarte peper.
- Grill de gamba’s kort aan beiden zijdes tot het vlees mooi roze en stevig van kleur is geworden.
- Verdeel de gegrilde gamba’s over een grote schaal, besprenkel met de lauwwarme vinaigrette en garneer met de lauwwarme baconvinaigrette, gefrituurde peterselie en gegrilde citroenpartjes.
- Serveer met rustiek brood om de vinaigrette mee op te deppen.  

Kijk hier voor meer BBQ video's en inspiratie.

Volledig scherm

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen