Met deze tips maak je de perfecte sparerib

Bbq-chef Jord Althuizen maakt dit barbecueseizoen een gegarandeerd succes. Wekelijks verschijnt hij in een nieuwe video op AD Koken & Eten waarin hij de kneepjes van het vak uitlegt. Ook laat hij zien hoe je dé barbecuegerechten maakt die je niet mag missen deze zomer.

Deze week maken we Smokey’s Golden Ribs, oftewel spareribs, volgens het originele recept van Jord. Spareribs zijn misschien wel het meest populaire stuk vlees van de barbecue en met dit recept scoor je zeker punten bij de liefhebbers. Door de mengeling van de Tropical Pork Rub en de goudbesabrikozensaus krijgen de spareribs niet alleen een mooie gouden kleur, maar ook een volle smaak.

Indirect grillen
Jord grilt de spareribs indirect. Dit houdt in dat hij ze op een barbecue met deksel of smoker bereidt, waarbij de warmte en rook indirect langs een waterpan, hitteschild of door een opening in een aparte vuurkamer geleid wordt naar de te bereiden ingrediënten. Het vlees ligt dus niet direct op de warmtebron, je plaatst hier iets tussen zodat het langzaam gaart zonder te verbranden.

Volledig scherm

Biertip

Deze spareribs zijn goed te combineren met een Brand Weizen. Het zoete van de Brand Weizen sluit goed aan op de zoetzure goudbesabrikozensaus, door het verfrissende van deze saus komen de subtiele smaken in het biertje namelijk mooi naar voren.

Jords BBQ tips voor de spareribs
- Vraag bij de slager naar dikbevleesde ribben.
- Snijd het uiteinde van de sparerib eraf om te voorkomen dat hij uitdroogt.
- Doe een beetje olie op het vlees en wrijf dit goed in, op deze manier plakken de kruiden goed en kleuren ze mooi goudbruin.
- Leg rookhout in aluminiumfolie en plaats deze op de gloeiende kolen. Met rookhout maak je van iedere barbecue een smoker en zo voeg je de karakteristieke rooksmaak toe.

Volledig scherm

Smokey’s Golden Ribs

Ingrediënten (4 personen):
- 4 spareribs
- 8 el Tropical Pork Rub

Optioneel:
- 100 ml appelsap
- 100 ml appelciderazijn

Goudbesabrikozensaus
- 300 g goudbes (physalis)
- 1 verse rode peper, zonder zaadjes en grof gehakt
- 150 ml water
- Sap en rasp van 1 citroen
- 1 el chipotle-tabasco
- 40 g roomboter
- 2 el abrikozenjam
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Benodigdheden:
- Kruiskopschroevendraaier
- BBQ voor indirect grillen
- 4 handjes appel-, peer- of mesquiterookhoutsnippers, geweekt in water
- Staafmixer
- Kernthermometer
- Kwastje

Optioneel:
- Aluminium folie en sprayflesje

Bereidingswijze (voorbereiding 1 uur, bereiding circa 4½ uur):
- Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt.
- Ontvlies de spareribs door een kruiskopschroevendraaier tussen het longvlies en het bot aan de achterzijde van de rack te steken.
- Wrik de schroevendraaier voorzichtig heen en weer tot deze over de gehele breedte tussen vlies en bot zit.
- Trek deze dan naar je toe en haal zo het hele vlies van de rack af.
- Bestrooi de ribben aan beide zijden gelijkmatig met de Tropical Pork Rub.
- Voeg de geweekte rookhoutsnippers toe aan de gloeiende kolen, leg de gekruide spareribs op de BBQ en sluit de deksel.
- Maak ondertussen de goudbesabrikozensaus door in een steelpannetje de goudbessen en rode peper met het water te stoven tot de bessen zacht zijn geworden.
- Pureer met een staafmixer.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer goed door tot de boter en jam volledig zijn opgelost.
- Haal de spareribs uit de folie zodra ze een kerntemperatuur van 72 °C hebben bereikt.
- Kwast ze in met de warme goudbesabrikozensaus en laat nog 5-10 minuten op de BBQ liggen zodat de saus goed hecht en een beetje indikt op de ribben.
- Serveer met je favoriete side dishes of zet onbeschaamd de schaal op schoot zonder te delen. Het is je vergeven.

Recept tips voor beste resultaat:
- Gaar de ribben 2 uur, waarbij je ze om het ½ uur natspuit met het mengsel van appelsap en appelciderazijn in een sprayflesje.
- Na circa 2 uur, als ze mooi goudbruin van kleur zijn, verpak je de ribben in aluminiumfolie, waarbij je ze voor het dichtvouwen nog één keer goed natspuit.
- Gaar de ribben circa 1½ uur verder in de folie.

Kijk hier voor meer BBQ video's en inspiratie.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen