Zo maak je de lekkerste hamburger op de barbecue

Bbq-chef Jord Althuizen maakt dit barbecueseizoen een gegarandeerd succes. Wekelijks verschijnt hij in een nieuwe video op AD Koken & Eten waarin hij de kneepjes van het vak uitlegt. Deze week maken we Picanha Steak Burgers volgens het originele recept van Jord.

Deze hamburger wordt gemaakt van picanha, het staartstuk van de koe. Dit gedeelte is erg geschikt voor de barbecue, door de ultieme steak-smaak en een mooie vetlaag die het vlees sappig en mals houdt tijdens de bereiding.

Gietijzeren grillrooster
Het beste resultaat krijg je met een gietijzeren grillrooster: dat neemt de hitte van het vuur in zich op en geeft prachtige grillstrepen op je burger die het vlees karamelliseren en zo voor extra smaak zorgen. Zorg voor een BBQ-temperatuur van ongeveer 250 °C.

Volledig scherm

Biertip

Door het vettige van de burger en het pittige van de kaas kun je dit gerecht uitstekend combineren met een Brand IPA. De zachte dronk en de fruitige vleugen in de Brand IPA vormen namelijk een heerlijk contrast met de volle smaak van de Picanha Steak Burger.

Jords BBQ tips voor de Picanha Steak Burger:
- Zorg dat je vlees goed koud is voordat je het door de gehaktmolen draait, anders gaat het vet smeren in de molen.
- Snijd het vlees klein voordat je het door de gehaktmolen draait, zodat het er beter doorheen gaat.
- Probeer bij het kneden van de hamburgers het vlees niet te veel te bewerken om een losse structuur te behouden.
- Als je van medium rare houdt (Jords aanbeveling) gril de burger dan tot hij een kerntemperatuur heeft van 54 °C.
- Wil je de burger medium gebakken, hanteer dan 60 °C als kerntemperatuur.

Volledig scherm

Picanha steak burger

Ingrediënten (4 personen):
- 800 g Black Angus picanha
- 4 briocheburgerbroodjes
- Grof zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 4 el mayonaise
- 4 el mosterd
- 2 kroppen little gem sla, blaadjes losgetrokken
- 1½ grote tomaat, in plakken gesneden
- 1 grote rode ui, in dunne ringen gesneden
- 12 schijfjes augurk
- 200 g blauwe kaas, in plakken gesneden
- 16 plakken kinnebakspek (of gerookt ontbijtspek), uitgebakken
- 8 el BBQ-saus

Benodigdheden:
- Gehaktmolen met 8mm schijf
- BBQ met deksel ingesteld voor direct grillen (liefst met gietijzeren grillrooster)
- Kernthermometer

Bereidingswijze (voorbereiding 1 uur, bereiding 30 minuten):
- Bereid de BBQ voor op direct grillen. 
- Snijd de picanha met vetlaag en al in blokjes van maximaal 1,5 cm.
- Plaats de blokjes 15 minuten in de vriezer totdat ze licht bevroren zijn. Door het vlees aan te vriezen voorkom je dat het vet gaat ‘smeren’ in de gehaktmolen en behoud je een betere structuur in het vlees en vet.
- Haal het aangevroren vlees door de gehaktmolen voorzien van een 8 mm schijf.
- Verdeel het gemalen vlees in vier gelijke porties en vorm met de hand burgers van circa 10 cm doorsnede en 2 cm dik.
- Snijd de briochebroodjes doormidden en rooster ze kort op de grill tot ze getoast zijn.
- Bestrooi de picanhaburgers rijkelijk met zout en peper.
- Leg de burgers op het rooster en sluit de deksel.
- Bestrijk tijdens het grillen van de burgers de onderste helften van de broodjes ieder met een eetlepel mayonaise en een eetlepel mosterd.
- Verdeel vervolgens de blaadjes little gem, de tomatenplakjes, de uienringen en de schijfjes augurk over de broodjes.
- Draai de burgers om en grill ook de andere zijde.
- Draai vlak voordat het vlees de gewenste kerntemperatuur bereikt de burgers nog één keer om, verdeel de blauwe kaas over de burgers op de grill en sluit de deksel om de kaas te laten smelten.
- Leg de burgers zodra ze op temperatuur zijn en de kaas is gesmolten op de belegde broodjes, garneer met het krokant uitgebakken kinnenbakspek en de BBQ-saus en leg de bovenste helft van de broodjes op de burgers om het af te maken.

Kijk hier voor meer BBQ video's en inspiratie.

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen