‘Julen maakte vrije val van 71 meter, autopsie is bezig’

Sinds acht uur vanochtend wordt een autopsie op het lichaam van de 2-jarige Julen uitgevoerd. De resultaten van dat onderzoek worden vandaag nog doorgegeven aan justitie in Spanje. Dat werd vanochtend bekend gemaakt tijdens een persconferentie over de laatste uren in de zoektocht naar het jongetje dat dertien dagen geleden in een put viel. Wel is duidelijk dat de jongen een vrije val van 71 meter maakte.

EL PAÍS on Twitter

La autopsia a Julen dará algún resultado hoy y la información se pasará al juez en sumario secreto https://t.co/PYpmfgeCjN https://t.co/Y3BaTxpFum

Volgens Alfonso R. Gómez de Celis, afgevaardigde van de Spaanse regering in Andalusië, werd Julen vannacht om 01.25 uur teruggevonden door twee mijnwerkers en een agent van de Guardia Civil. Hij bevestigt de berichtgeving dat een gerechtelijk onderzoek loopt naar de dood van het jongetje. De autopsie op het lichaam is om 8.00 uur vanochtend begonnen. De eerste resultaten worden daarna doorgegeven aan de onderzoeksrechter. Het is dan aan justitie om die informatie openbaar te maken.

Gómez de Celis kon al wel melden dat de positie waarin Julen in de lange, smalle put werd teruggevonden er waarschijnlijk op wijst dat hij een vrije val van 71 meter heeft gemaakt. Daarna bleef hij op een stuk grond liggen en werd hij bedolven onder grond en zand dat hij in zijn val meesleepte. Niettemin wordt het gesteente dat op het jongetje lag onderzocht op zijn herkomst. ,,Ook onder hem zat de put vol aarde. De enige lucht die Julen gehad zou kunnen hebben, was die tussen zijn voeten en zijn hoofdje.” 

De graafwerkzaamheden duurden lang en vorderden maar traag, verwoordt de regeringsafgevaardigde het algemene gevoel dat onder de Spanjaarden leeft, maar dat was omdat de reddingswerkers er zeker van wilden zijn dat ze Julen niet nog meer zouden verwonden als hij nog zou leven. ,,Nu we weten, wat we nu weten, betreuren we dat ten zeerste. Ons diepste medeleven gaat nu uit naar de ouders en familie. Hun pijn is onze pijn, hun verdriet is ons verdriet.”

‘Sluit illegale putten goed af’

De put waarin Julen dertien dagen geleden viel, was illegaal. Er was geen vergunning voor het boren van de 100 meter diepe put, bedoeld om water te vinden. Het is onderwerp van strafrechtelijk onderzoek. Het graven van de put gebeurde op 18 december. Ook was er geen toestemming om de heuvel voor een deel af te graven, mogelijk voor het bouwen van een woning. Door die afgraving, ruim twee weken geleden, kwam de boorput weer bloot te liggen, nadat hij aanvankelijk met een zware steen was afgedekt.

Gómez de Celis roept alle Spanjaarden die illegale putten hebben op deze goed te verzekeren. ,,Het is dan nog steeds op tijd’’, stelt hij, hoewel de dood van Julen nodig was om het gevaar van de putten opnieuw onder de aandacht te brengen. ,,Ik denk dat het de moeite waard is om te voorkomen dat een drama als dit ooit nog gebeurt.’’ De put waarin Julen viel, is nu met een stalen plaat van 600 kilogram afgedekt. Na het gerechtelijke onderzoek zal de put en de door de reddingswerkers gegraven gang worden gevuld en afgesloten. 

Lees door onder de tweet.

EL PAÍS on Twitter

El delegado del Gobierno en Andalucía: "Pediría que todo el que haya realizado un pozo ilegal, lo selle. Todavía está a tiempo" https://t.co/PYpmfgeCjN https://t.co/pOelgs411O

‘Mijnwerkers zien zichzelf niet als helden’

Gómez de Celis bedankte ook alle reddingswerkers, die ,,samen naar een doel hebben gewerkt, dat jammer genoeg niet het gewenste doel is gebleken”. ,,Ik wil iedereen bedanken: de brandweer, de Guardia Civil, de regionale regering, de psychologen, de 37 privébedrijven die hebben geholpen, en het leger.”

De regeringsafgevaardigde had ook een boodschap van de mijnwerkers die Julen gevonden hebben en dagenlang hebben gewerkt op 60 meter diepte om de peuter terug te vinden. ,,Zij kunnen er nu niet bij zijn omdat ze om 5 uur vertrokken zijn om te gaan slapen. Ze vroegen me te zeggen dat ze zich in alle bescheidenheid niet als helden zien. Ze hebben gewoon hun werk gedaan op een zo goed mogelijke manier.”

De afgevaardigde bedankte tot slot ook de buurtbewoners, die ,,iedereen hier geweldig hebben opgevangen en hun huizen hebben opengesteld”.

Volledig scherm
© EPA
  1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
    PREMIUM
    PROFIEL

    Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

    Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?