Lichaam Spaanse peuter Julen na 13 dagen eindelijk gevonden

VideoReddingswerkers zijn er in geslaagd het lichaam van Spaanse peutertje Julen te vinden. Het jongetje is niet meer in leven. Dat melden Spaanse media. Via een speciale mijnschacht en een tunnel kwamen ze rond 01.25 uur vannacht uit bij Julen, die op 13 januari van dit jaar verdween na een val in een put in de buurt van Malaga. 

De Guardia Civil en de gouverneur van Andalusië bevestigen de dood van de peuter en spreken hun medeleven uit aan de nabestaanden. ,,Helaas, na zoveel inspanningen van zoveel mensen, was het niet mogelijk... Rust In Vrede Julen. Onze meest oprechte condoleances aan zijn familie’’, schrijft de Guardia Civil op Twitter.

Gespecialiseerde mijnwerkers daalden af tot 75 meter diepte om vervolgens met de hand verder te graven richting Julen. Het was een ultieme poging om het jongetje te vinden, dat twaalf dagen geleden verdween. In totaal nemen 26 man deel aan de operatie: de acht mijnwerkers, tien agenten van de Guardia Civil (acht specialisten in bergreddingen en twee voor onder water), plus acht brandweermannen.

De reddingsoperaties kenmerkten zich door flinke tegenslagen. Poging na poging werd gedaan om het jongetje levend boven de grond te krijgen, maar zonder succes. Er moest voortdurend geïmproviseerd te worden. Zo was er bijvoorbeeld geen tijd om de gebruikelijke exploraties van de ondergrond te maken, waarin lagen zachte aarde en keiharde, granieten rotsen elkaar afwisselen. Ook het graven van het laatste deel van de tunnel, richting de smalle pijp waarin Julen was gevallen, ging moeizaam. De grond was er erg rotsachtig en erg hard.

De ouders van de 2-jarige peuter Julen zaten al bijna twee weken in onzekerheid over zijn lot.
Volledig scherm
De ouders van de 2-jarige peuter Julen zaten al bijna twee weken in onzekerheid over zijn lot. © AFP

Verdwijning

Op het moment dat Julen verdween, was zijn vader José  bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar mobieltje overging en ze hem overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Cruciale seconden, want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de grote steen die de put had afgedekt. Daardoor was het gat vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen. 

Volledig scherm
© EPA
  1. ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’
    PREMIUM

    ‘Juist nu is het oppassen geblazen, want het virus is nog lang niet weg’

    Nu het aantal nieuwe besmettingen blijft dalen wordt in Italië openlijk gesproken over fase twee. De fase van de herstart, maar nog voordat er een vaccin is. Wie kunnen het eerst weer naar buiten en hoe? Moeten we voorlopig anderhalve meter afstand houden en een mondkapje op? En zo ja, voor hoe lang? Nu is het vooral nog zaak mensen binnen te houden. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.