Onderhandelaars reageren: mislukken formatie is spijtig en jammer

VideoHet is jammer dat de formatie met CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vanavond als deelnemer aan het mislukte formatieoverleg. 

Volledig scherm
Voorgrond: Jesse Klaver (links) en Mark Rutte (rechts) tijdens een van de onderhandelingen tijdens de afgelopen kabinetsformatie. Achtergrond: Sybrand Buma (Links) en Alexander Pechtold (rechts). © ANP

De VVD had deze coalitie niet bedacht voor de verkiezingen, aldus Rutte. Maar volgens hem is er serieus naar gekeken door alle partijen. Migratie bleek het struikelblok, maar hij wilde niet zeggen waar het precies op stukliep.

Volledig scherm
Mark Rutte geeft een reactie op de vastgelopen formatie. © ANP

Buma (CDA): zeer teleurgesteld

CDA-leider Sybrand Van Haersma Buma is ,,zeer teleurgesteld" dat de formatiepoging tussen de vier politieke partijen is mislukt. ,,De verschillen zijn te groot om te overbruggen", zei hij.

,,Het is een conclusie van alle vier partijen geweest", aldus Buma. Vanaf het begin was volgens hem duidelijk dat de verschillen tussen de vier partijen heel groot zijn. ,,Er is echt alles aan gedaan om de verschillen te overbruggen." Maar op migratie waren de geschillen te groot.

De CDA-voorman vermoedt dat er snel een Kamerdebat komt. De Kamer moet dan bepalen hoe het verder gaat.

Volledig scherm
Sybrand Buma van het CDA. © ANP

Pechtold (D66): niet één schuldige 

Er is niet één schuldige die de formatie heeft laten springen. Dat benadrukte D66-onderhandelaar Alexander Pechtold. ,,We zochten naar de overeenkomsten. Met het ene onderwerp waren we al verder dan het andere'', aldus Pechtold. Ook bij het onderwerp migratie zouden vorderingen zijn gemaakt,maar die bleken uiteindelijk onvoldoende.

Pechtold benadrukte dat hij heel teleurgesteld is, omdat de vierpartijencoalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn eerste keus was.

Volledig scherm
Alexander Pechtold van D66. © ANP

Klaver: geprobeerd om compromissen te sluiten

Volledig scherm
Jesse Klaver van GroenLinks. © EPA

,,We hebben geprobeerd compromissen te sluiten. Soms lukte dat, maar helaas zijn we niet ver genoeg gekomen." Dat zei GroenLinks-leider Jesse Klaver over het mislukken van de kabinetsformatie.

,,De verschillen waren te groot. Op het het gebied van klimaat, op het gebied van inkomensverschillen en vandaag op het gebied van migratie", aldus Klaver. Hij vindt het ,,spijtig" dat de partijen er niet uit zijn gekomen. ,,Ik had dolgraag een kabinet gevormd."

Volgens hem hebben alle vier partijen ,,echt geprobeerd om de kloven te overbruggen". Deze ronde is afgelopen, concludeerde hij. ,,We moeten nu kijken hoe het verder gaat."

Volg alle ontwikkelingen rond de mislukte formatie in ons liveblog