Volledig scherm
© ANP

Bonden wijzen uitgestoken hand werkgevers af

Werkgeversvoorman Hans de Boer wil opnieuw in gesprek met de vakbonden over maatregelen op de arbeidsmarkt. De vakbonden gooien de deur echter definitief dicht. ,,Het proces stopt hier'', zegt FNV-voorzitter Han Busker.

De Boer (VNO-NCW) zei vanmiddag na zijn gesprek aan de formatietafel dat de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie 'een indringend beroep' op hem hadden gedaan om opnieuw in gesprek te gaan. Gisteren klapte het overleg nog met de vakbonden.

De FNV laat namens de bonden CNV en VCP weten dat een nieuw gesprek uitgesloten is. ,,Nee hoor, we gaan niet dooronderhandelen. Ik heb binnen gezegt dat het proces hier stopt'', zegt Busker. Hij heeft geen vertrouwen dat er nog iets te bereiken valt met de werkgevers. 

De Boer wilde onder voorwaarden wel in gesprek. In zijn ogen moeten 'de rare risico's' die werkgevers lopen als ze iemand in vaste dienst nemen, worden ingeperkt. ,,De arbeidsmarkt is totaal verziekt. De Wet Werk en Zekerheid heeft werkgevers bang gemaakt mensen aan te nemen.'' Hij toonde zich bereid de vakbonden tegemoet te komen door 'excessen van flexwerk weg te nemen'. 

Er is al maanden gesproken over nieuwe maatregelen voor flexcontracten, zzp'ers en doorbetaling bij ziekte, maar tot een compromis kwam het niet.