Volledig scherm
Gert-Jan Segers © ANP

CU-leider Segers na derde formatielek: Scherpte gaat er wat af

De vertrouwelijke informatie over de kabinetsformatie die deze krant vanmorgen naar buiten bracht, heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers naar eigen zeggen niet zo uit zijn evenwicht gebracht als het lek van eerder deze week.

Quote

De motivatie om hier heel stevig en hard door te praten, neemt alleen maar toe

Gert-Jan Segers

 ,,De scherpte gaat er wat af", zei Segers aan het begin van een nieuwe onderhandeldag in het Johan de Witthuis in Den Haag. ,,En de motivatie om hier heel stevig en hard door te praten, neemt alleen maar toe." De andere politiek leiders hielden zich vanmorgen op de vlakte. ,,De formatie heeft enkele uren vertraging opgelopen door het lekken, maar we gaan nu door", liet VVD-leider Mark Rutte tussen de middag. Ook CDA-voorman Sybrand Buma lijkt zich geen zorgen te maken. ,,Ik denk te weten wat het AD in handen heeft, dus we wachten gewoon af."

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben afgesproken een onderzoek in te stellen naar meervoudig ouderschapzo blijkt uit een conceptakkoord tussen de formerende vier partijen dat het AD heeft ingezien. Een kind zou dan juridisch gezien meerdere ouders kunnen hebben, bijvoorbeeld twee moeders en één vader, bij een lesbisch gezin. Door het onderzoek wordt deze heikele kwestie voorlopig geparkeerd. VVD en D66 willen mogelijk maken dat een kind meerdere vaders en/of moeders kan hebben, maar CDA en CU zijn tegen.

Geslachtsregistratie beperken

Uit de conceptafspraken blijkt verder dat het nieuwe kabinet meerdere maatregelen wil nemen om de positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’ers) te verbeteren. Zo willen alle partijen dat ‘onnodige geslachtsregistratie zoveel mogelijk wordt beperkt’. Daarnaast wordt artikel 1 van de grondwet aangevuld met een verbod op ‘discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en handicap’ en wordt de ‘emancipatie’ van LHBTI’ers bevorderd. 

Het is de derde dag op rij dat er gelekt wordt uit de conceptafspraken. Gisteren berichtte deze krant dat de partijen willen dat er op scholen lesgegeven gaat worden over het Wilhelmus. Dinsdag kwam buiten dat de onderhandelaars een deal hebben gesloten over een aantal medisch-ethische kwesties, waaronder euthanasie.  

Lees alles over de formatie in ons dossier