Volledig scherm
Gert-Jan Segers.

Dit kabinet komt er, CU-voorman Segers weet het zeker

Het kabinet waarover VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen, gaat er komen. Dat zei ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vanochtend tijdens het debat van Stichting Machiavelli, waarmee het nieuwe parlementair jaar werd geopend. 

Dat neemt niet weg dat het een lastig proces is, aldus Segers in perscentrum Nieuwspoort. ,,Tot hoever kan ik gaan, dat is constant de vraag. Kan een achterban dit dragen?"  

Segers verdedigde de compromissen die de formatiepartijen moeten sluiten tegenover SP-voorman Emile Roemer, die het schadelijk acht als tegenstellingen worden begraven en het kabinet geen duidelijke koers bepaalt. Roemer ziet nog liever een rechts dan een compromiskabinet.

De SP-voorman sprak de vrees uit dat hij tegenover een kabinet met gesloten gelederen komt te staan. Segers erkende dat het komende regeerakkoord langer wordt dan een enkel A4'tje en de coalitiepartners dus weinig speelruimte laat om samen te werken met de oppositie. Toch zal de coalitie op zoek moeten naar bondgenoten in de oppositie, omdat het draagvlak van het kabinet krap is. 

Daarom is Segers ook zo teleurgesteld dat het overleg tussen werkgevers en werknemers over een sociaal akkoord is mislukt, zei hij. Zijn SP-collega was daarover juist blij.

Kritiek

Roemer ging tijdens het debat ook in op het boek van oud-Kamerlid Sharon Gesthuizen, die stelt zich in haar tijd bij de SP niet veilig gevoeld te hebben onder het 'keiharde bewind' van Jan Marijnissen. ,,Ik heb om het boek gevraagd en kreeg het niet. Dan ben je uit op beschadiging", zei Roemer ferm. Zijn partij heeft dit weekend een fractieweekend gehad, maar dat is 'in goede sfeer' verlopen. ,,Ik ga er geen boek over schrijven en laat ook geen documentaire maken", aldus Roemer, die met zijn opmerking ook refereert aan de documentaire over GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Jan Hoedeman on Twitter

'We hebben fractieweekend gehad. In goede sfeer. Ga er geen boek over schrijven. Laat ook geen documentaire maken.' Roemer bij Machiavelli.