Volledig scherm
Euthanasie bij voltooid leven is een belangrijk punt tijdens de formatie © ANP

Euthanasievereniging kan zich vinden in formatiedeal

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is goed te spreken over de euthanasiedeal aan de formatietafel. ,,Ik ben blij dat de partijen willen investeren in de mogelijkheden die oprekking van de huidige euthanasiewet biedt. Daar valt nog een wereld te winnen'', zegt Agnes Wolbert, directeur van de NVVE.

Quote

Wij zijn al blij dat het toekomsti­ge kabinet de ruimte opzoekt binnen de huidige wet

Agnes Wolbert, directeur van de NVVE

Vanmorgen meldde deze krant dat er geen kabinetsvoorstel komt om de euthanasiewet uit te breiden, maar dat extra onderzoek duidelijk moet maken ‘of en zo ja in welke situaties’ de huidige wet ‘onvoldoende’ is. Daarnaast wordt ‘een brede discussie’ gefaciliteerd door het kabinet 'over de reikwijdte van de huidige euthanasiewetgeving'.

,,Wij zijn al blij dat het toekomstige kabinet de ruimte opzoekt binnen de huidige wet", stelt Wolbert. ,,Want we zien dat veel artsen die ruimte beter kunnen benutten. Ze moeten daarin worden gesteund.''

Zo is het volgens haar belangrijk dat er veel sneller goede gesprekken tussen de arts en de patiënt plaatsvinden over een vrijwillig levenseinde, bijvoorbeeld als zeer recent de diagnose Alzheimer is gegeven. Ook moeten patiënten meer zelf de dialoog zoeken.

Verbreding

Momenteel is euthanasie alleen mogelijk bij langdurig en uitzichtloos medisch lijden. D66 wil graag dat ook bij mensen op leeftijd die hun leven als voltooid beschouwen euthanasie onder strikte voorwaarden mogelijk is. Dat initiatiefvoorstel zal een toekomstig kabinet niet tegenhouden, al heeft het politiek weinig kans van slagen.

Wolbert is ook zeer tevreden met het besluit dat er een onderzoek komt om te bezien of de euthanasiewet verbreed dient te worden. ,,Dat is dat wat NVVE graag wil. We moeten uitzoeken waar het op dit ogenblik knelt. Want niemand weet hoe groot de groep ouderen is die niet ondraaglijk lijdt, maar het leven wél als voltooid beschouwt. Deze mensen vallen nu tussen de wal en het schip.''  

Volledig scherm
Agnes Wolbert (NVVE) © ADN Beeldredactie