Volledig scherm
VVD-leider Mark Rutte bij de Stadhouderskamer op het Binnenhof © Hanneke Keultjes

Formatiepartijen kort om tafel

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn aan het einde van de ochtend opnieuw om tafel gegaan voor de onderhandelingen over een nieuw kabinet. 

De partijleiders hadden vandaag een relatief korte vergadering. Onder leiding van informateur Zalm overlegden ze van 11.30 uur tot 13.30 uur in de vertrouwde Stadhouderskamer op het Binnenhof. 

VVD-leider Mark Rutte en mede-onderhandelaar Halbe Zijlstra zaten vanmorgen op het ministerie van Sociale Zaken al om tafel met de PvdA om te praten over de lerarensalarissen. De VVD probeert een deal te sluiten met de andere formatiepartijen, in een poging de PvdA tegemoet te komen. Die wil een stijging van het salaris van basisschoolleraren vanaf komend jaar.

CU-voorman Gert-Jan Segers wilde zich na afloop van het formatie-overleg niet uitlaten over de kwestie. ,,De VVD en PvdA moeten er samen uitkomen." Ook D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de bal bij het demissionaire kabinet ligt. ,,Dit dreigde in de oude coalitie een probleem te worden, maar volgens mij wordt dat nu wat rustiger.'' Dat maakt de overdracht aan het kabinet in wording straks gemakkelijker, denkt Pechtold.

Taart

Zijlstra sloeg voorafgaand overleg met de PvdA een verzoenende toon aan. Hij nam taart mee met een foto van premier Mark Rutte en Asscher. De bewindsmannen hebben vandaag het record gebroken van langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog: 1750 dagen. 

Volledig scherm
© Facebook/VVD