Volledig scherm
De onderhandelaars staan kort de pers te woord op landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum. © ANP

Formatieuitstapje zorgt voor optimisme

Het uitje naar een Hilversums landgoed lijkt de formatieonderhandelingen goed te doen. ,,We komen hier echt vooruit”, zei CDA-leider Sybrand Buma vanmiddag tijdens een kort onderhoud met journalisten.

Volgens ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers worden ‘ook heel moeilijke onderwerpen langzaam afgesloten’. Dat is hoopgevend, stelt hij.

Glas wijn

Vandaag en morgen hebben de delegaties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zich verschanst in de Zwaluwenberg, eigendom van Defensie. De hoop is dat er in de beslotenheid van het landgoed ‘meters’ gemaakt kunnen worden, al zal er morgen aan het eind van de dag nog geen kabinet zijn, waarschuwt VVD-leider Mark Rutte, die spreekt van een ‘perfecte locatie’. ,,Het voordeel is dat je hier even kunt doorwerken zonder terug te hoeven naar de fractie en het leuke is dat we vanavond even een glas wijn kunnen drinken. Dat helpt altijd”, aldus de premier.

Quote

Het leuke is dat we vanavond even een glas wijn kunnen drinken. Dat helpt altijd

Volgens D66-leider Alexander Pechtold zouden het wel eens heel belangrijke dagen kunnen worden, omdat alle moeilijke onderwerpen volgens hem de revue passeren. Ook Segers van de ChristenUnie stelt dat het er nu echt om gaat spannen. ,,De vrijblijvendheid is al een tijdje weg. Dit is voor het echie”, zei hij.

Gympies

De vier onderhandelaars, hun secondanten en informateur Gerrit Zalm hebben zich voor de gelegenheid in informele kleding gestoken, al bleek Buma zijn gympies thuis te hebben gelaten. Volgende week wordt er waarschijnlijk minder intensief onderhandeld, omdat veel fracties de laatste week van het zomerreces gebruiken voor overleg in eigen kring. 

Volledig scherm
Mark Rutte (l) en Gert-Jan Segers staan de pers te woord. © ANP