Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) op het Binnenhof

Fracties VVD, CDA, D66 en CU steunen regeerakkoord

De fracties van VVD, CDA, D66 en CU stemmen in met het nieuwe regeerakkoord. Dat maakten de fractieleiders van die politieke partijen vanavond bekend.

,,De fractie is enthousiast en heeft gezien dat er veel van het CDA in het regeerakkoord is gekomen'', aldus Sybrand Buma namens zijn partij. Hij was de eerste van de vier fractieleiders van de onderhandelende partijen die zijn fiat gaf. Wel zal hij morgenochtend aan de onderhandelingstafel ,,nog een paar kleine dingen inbrengen’’ bij informateur Zalm. 

D66 trad daarna als tweede partij naar buiten. Pechtold heeft van zijn negentien koppen tellende fractie groen licht gekregen. Pechtold, op de stoep van zijn partijbureau: ,,De fractie is akkoord gegaan. Morgen bij de informateur de allerlaatste punt achter het regeerakkoord zetten.’’ Er zijn nog wat kleine dingen, maar geen zaken waar we niet uitkomen, verwacht Pechtold.

Lees door onder de tweet.

De ChristenUnie ging als kleinste en derde partij akkoord met het regeringsbeleid van het derde kabinet-Rutte. Zijn vijfkoppige fractie kende het hele regeerakkoord al, omdat ze met zijn alleen deel uitmaken van het formatieteam. ,,We kunnen hiervoor tekenen, we gaan het avontuur aan’’ zegt fractieleider Segers over het 54 pagina’s tellende regeerakkoord.

Zowel Pechtold als Buma gaven eerder vandaag aan geen zitting te zullen nemen in het nieuwe kabinet. Daarmee blijven drie politieke leiders van D66, CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer. Alleen de VVD heeft haar politiek leider als premier in het kabinet.

Lees door onder de tweet.

De VVD is de vierde en laatste partij die vanavond kenbaar zal maken wat de fractieleden van het geformuleerde regeerakkoord vinden. Dat gebeurde dan ook rond 23.30 uur 's avonds. ,,We hebben met grote overtuiging ingestemd met het akkoord dat er ligt, het is zojuist ook met applaus begroet'', zegt Mark Rutte na bekendmaking van de instemming. ,,We herkennen veel terug van onze inzet bij de verkiezingen in dit akkoord, maar vinden dit ook een evenwichtig akkoord.''

Volgens Rutte duurde het lang omdat zijn fractie onderdeel is van ‘een debatpartij’. ,,Het is niet zo dat als de chef zegt ‘dit is goed’, iedereen ook akkoord gaat. En we zijn ook een grotere partij.”

Lees door onder de tweet.

Onderhandelingen

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen vanmorgen na ruim drie maanden overleg met een regeerakkoord. Zij reageerden na afloop van het overleg verheugd over het akkoord. Nu - 's avonds - overleggen de fracties de plannen, die vervolgens akkoord moeten gaan. Vanaf dan is Rutte III een feit.

VVD-leider Mark Rutte noemt het akkoord een evenwichtig stuk. CDA-onderhandelaar Sybrand Buma zegt overtuigd te zijn dat het een goed akkoord is. Volgens Gert-Jan Segers van de CU zitten er ook compromissen in die pijn doen. Alexander Pechtold (D66) toonde zich tevreden en sprak van een ambitieus en solide akkoord.