Volledig scherm
VVD-leider Mark Rutte komt aan bij de Stadhouderskamer op het Binnenhof. © Hanneke Keultjes

Informateur opnieuw om tafel met Rutte en Buma

UpdateInformateur Herman Tjeenk Willink zet zijn zoektocht naar een nieuw kabinet vandaag voort. Hij ontving vanmiddag de partijleiders van VVD en CDA, Mark Rutte en Sybrand Buma. 

Tjeenk Willink kwam aan het begin van de middag aan bij de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. De informateur overlegde aan het eind van de middag met de twee partijleiders over de volgende fase van de kabinetsformatie. 

De gesprekken vonden weer plaats in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof. VVD-leider Rutte zei na afloop nog steeds een voorkeur te hebben voor een vierpartijencoalitie. Dat kan alleen nog met SP, PvdA of de ChristenUnie. De VVD-leider beseft dat er nog een hoop beren op de weg zijn. CDA-leider Buma stelde zich afwachtend op.  ,,Stap voor stap moeten we de varianten wegen."  

De afgelopen dagen praatten VVD, CDA, D66 en GroenLinks meer privé in het Catshuis. Nu die 'informele gesprekken' geklapt zijn, verkiest Tjeenk Willink weer de formele setting bij de Tweede Kamer. 

Opmerkelijk is dat D66-leider Alexander Pechtold opnieuw niet is uitgenodigd voor het gesprek met de informateur. Vlak na zijn aanstelling sprak Tjeenk Willink ook al met Rutte en Buma, zonder Pechtold. Mogelijk heeft dat iets te maken met die coalitievariant van het 'motorblok' met de ChristenUnie (CU), die Pechtold vooralsnog heeft geblokkeerd.