Nu definitief: regeerakkoord Rutte III is af

VideoHet regeerakkoord van de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is definitief af. De partijen hebben vanmorgen - op basis van opmerkingen uit de eigen fracties - de laatste hand gelegd aan het akkoord. Vanmiddag presenteren de fractieleiders de plannen officieel. 'We leggen de lat hoog.'

Quote

Politiek moet gaan over Nederland én Nederlan­ders, minder over cijfers en Den Haag

De burger moet de komende periode echt gaan merken dat het economisch beter gaat met Nederland, blijkt uit het voorwoord van het regeerakkoord. 'Politiek moet gaan over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag. Dat is wat mensen vragen' staat te lezen in de tekst, die vanmorgen via BNR Nieuwsradio al naar buiten kwam. 

Het kabinet wil onder meer de flexibilisering van de arbeidsmarkt aan banden leggen. 'Een flexibele arbeidsmarkt is een groot goed, maar kan ook doorschieten.' De partijen willen daarom een 'nieuwe balans tussen flex en vast' realiseren, door het aanbieden van een vast contract financieel aantrekkelijker en minder risicovol te maken voor werkgevers.  

Rutte III gaat naar eigen zeggen ook flink inzetten op groene maatregelen. 'Nederland wordt duurzaam. We hebben geen alternatief voor aanpakken', schrijven de partijen, die spreken van een 'ambitieus klimaatbeleid'. Zo willen ze onder meer de CO2-uitstoot verlagen door middel van een klimaat- en energieakkoord. 'We leggen de lat hoog.'

Identiteit

In het voorwoord benoemen de partijen ook het belang van de Nederlandse identiteit. Ze spreken over een 'herkenbaar Nederland' waarin onze taal, vlag, herdenkingen, grondwet en ons volkslied geen 'symbolische relikwieën uit het verleden zijn'. 

Sterker, als het aan het kabinet ligt zijn dat juist 'tekenen van de trots, vrijheden, rechten en plichten die horen bij Nederland, het Nederlanderschap en onze democratische rechtstaat.' Volgens de partijen moet de burger die waarden onderhouden en doorgeven aan anderen. 'Aan elkaar en aan nieuwkomers.'

Flinke ploeg

Rutte III zal bestaan uit 25 bewindslieden: 16 ministers en 9 staatssecretarissen. Dat is een record voor Rutte. Zijn eerdere kabinetten hadden ieder twintig ministers en staatssecretarissen. De keuze is opmerkelijk, aangezien Rutte zich bij herhaling heeft uitgesproken voor een 'kleinere en krachtige overheid'.

Een uitbreiding van het aantal ministerposten lijkt vooral een politieke reden te hebben. Met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in één kabinet, wil elke partij een stempel drukken. Door posten op ministeries te claimen, kunnen partijen zich bij kiezers in de kijker blijven spelen.

Eén ding weten we zeker: Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nemen geen plaats in het kabinet, maar blijven als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. 

Presentatie

Later vandaag wordt het regeerakkoord officieel gepresenteerd. De oppositie krijgt morgen de tijd om het regeerakkoord te lezen. Naar verwachting volgt dan donderdag het debat met informateur Gerrit Zalm. Aan het eind van het debat zal een formateur worden aangewezen, waarschijnlijk Mark Rutte. Hij probeert alle ministersposten in te vullen, zodat het kabinet eind deze maand op het bordes kan staan. 

Mis niks van de presentatie met ons liveblog

Volledig scherm
Mark Rutte (VVD, midden op foto), Sybrand van Haersma Buma (CDA, rechts), Alexander Pechtold (D66, links) en Gert-Jan Segers (CU) op het Binnenhof in Den Haag © ANP