Onderhandelaars voor het laatst om tafel: puntjes op de i

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zitten vanmorgen voor het laatst om tafel voor de afronding van het nieuwe regeerakkoord. De vier fracties gaven gisteravond al hun fiat voor de plannen, maar er moeten nog wel een paar aanpassingen gedaan worden. Vanmiddag presenteren de formatiepartijen het akkoord.

Volgens D66-voorman Alexander Pechtold gaat het vooral om tekstuele aanpassingen. Volgens hem zijn de medisch-ethische thema's, waaraan D66 zoveel belang hecht, in de plannen goed overeind gebleven.

Geen van de onderhandelaars zei nog een lange sessie te verwachten. Het is een kwestie van wat punten en wat losse opmerkingen, zeiden ze bij aanvang van het overleg in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. 

Pechtold maakte gisteren bekend geen zitting te nemen in het kabinet, maar als fractievoorzitter in de Kamer te gaan. ,,De stabiliteit van de coalitie staat voorop. Ik zou het ongelooflijk leuk vinden weer als bestuurder aan de slag te gaan, maar ik ben pas 51 jaar. Ik mag tenminste nog 19 jaar", zegt hij daarover in een interview met deze krant. ,,En er is nóg een overweging: ik doe hier mijn thuisfront een groot plezier mee." In navolging liet ook CDA-leider Sybrand Buma weten in de Kamer te blijven. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) liet dat al eerder weten. 

Presentatie

Later vandaag wordt het regeerakkoord officieel gepresenteerd. De oppositie krijgt morgen de tijd om het regeerakkoord te lezen. Naar verwachting volgt dan donderdag het debat met informateur Gerrit Zalm. Aan het eind van het debat zal een formateur worden aangewezen, waarschijnlijk Mark Rutte. Hij probeert alle ministersposten in te vullen, zodat het kabinet eind deze maand op het bordes kan staan.

De fracties gingen gisteravond allemaal akkoord met de plannen. Dat duurde vooral bij de VVD lang; pas om 23.30 uur liet de fractie weten akkoord te zijn. ,,Het is niet zo dat als de chef zegt ‘dit is goed’, iedereen ook akkoord gaat. En we zijn ook een grotere partij", zei partijleider Rutte daar over. 

CDA-leider Sybrand Buma gaf toe dat de onderhandelingen lang geduurd hebben; de formatie is vanaf vandaag (dag 209) de langste ooit sinds Nederland een parlementaire democratie werd. Maar volgens Buma was dat door de verkiezingsuitslag moeilijk te vermijden. Onder meer de poging om met GroenLinks een kabinet te vormen heeft veel tijd gekost. Het overleg met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft in totaal zo'n honderd dagen geduurd, niet uitzonderlijk lang. 

Volledig scherm
Mark Rutte © ANP