Partijen starten nieuwe week formeren met 'goed gevoel'

VideoDe onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en CU zijn vanmorgen begonnen aan een nieuwe week van onderhandelingen voor de vorming van een nieuw kabinet. CU-voorman Gert-Jan Segers heeft nog altijd een goed gevoel over de formatiegesprekken, maar benadrukt wel dat er nog altijd veel onderwerpen behandeld moeten worden. 

De onderhandelaars zitten sinds 10.00 uur bij elkaar in de vertrouwde Stadhouderskamer aan het Binnenhof. Ze vergaderen vandaag onder leiding van informateur Zalm door tot 18.00 uur. 

Vrijdag liet D66-leider Alexander Pechtold al weten dat de partijleiders 'in drie dagen heel veel gedaan hebben', waaronder belangrijke stappen op de moeilijke dossiers. ,,Dat mag ook wel'', aldus Pechtold, die voor de zomerpauze nog klaagde dat de voortgang eerder bestond uit centimeters dan meters. ,,Ik vond mezelf het minst optimistisch, maar ik was toch al behoorlijk optimistisch. Kun je nagaan hoe het met de rest is", zei hij vanmorgen. 

Ondanks de gemaakte stappen ligt er nog altijd een aantal moeilijke onderwerpen op tafel. ''Een paar stevige dingen die elke keer terugkomen'', omschrijft Pechtold ze. Hij opperde eerder al zaken 'uit te ruilen' in plaats van compromissen te sluiten bij principiële kwesties waarover zijn partij en de ChristenUnie het oneens zijn, zoals het vrijwillige levenseinde of actieve donorregistratie.

Tempo

Pechtold riep vanmorgen bij aankomst nogmaals op tot meer tempo bij de onderhandelingen, maar CDA-voorman Sybrand Buma zei vrijdag al dat de formatiebesprekingen nog een tijd gaan duren. ,,Er is gewoon heel veel te bespreken en met vier partijen kost dat veel tijd.'' Ook Buma is positief gestemd. ,,Ik heb altijd gezegd: de bedoeling is om eruit te komen, en we zijn nu echt wel voluit bezig.'' Eerder op de dag had Halbe Zijlstra (VVD) al gezegd dat er al wat onderwerpen waren 'afgetikt'.

Deze week staan waarschijnlijk in elk geval sociaal-economische vraagstukken op de agenda. De werkgevers en werknemers schuiven vermoedelijk woensdag in de Stadhouderskamer aan om onder meer over flexwerk en pensioenen te praten.

Jan Hoedeman on Twitter

Segers: 'we hebben weer veel te onderhandelen' En 'het goede gevoel is er nog' #formatie

Volledig scherm
Gert-Jan Segers komt aan op het Binnenhof voor de formatiegesprekken © ANP