Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) © ANP

Pechtold: Ik begrijp dat er weer wat op straat ligt?

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen vanmorgen weinig kwijt over de uitgelekte plannen van 'Rutte III' over het verplicht stellen van het Wilhelmus op scholen. Ze reageren laconiek, ondanks dat deze krant voor de tweede dag op rij nieuws uit de formatie publiceert. 

Vandaag praten de partijleiders met de sociale partners, maar de vraag hoe het kan dat er opnieuw gelekt is uit de formatie blijft de partijen achtervolgen. ,,Ik weet niet of er een nieuw lek is, we gaan het er binnen over hebben'', aldus CU-voorman Gert-Jan Segers bij aankomst bij het Johan de Witthuis in Den Haag. Gisteren berichtte deze krant al over de 'euthanasie'-deal, die de grote principiële verschillen tussen CU en D66 over medisch-ethische kwesties moet oplossen. 

D66-leider Alexander Pechtold reageert luchtig. ,,Ik begrijp dat er weer wat op straat ligt?'' Het aanbod om het volkslied te zingen slaat hij vriendelijk af. Ook VVD-voorman Mark Rutte reageert laconiek en lacht slechts als hem naar het Wilhelmus gevraagd wordt. ,,Ik zeg even helemaal niks'', aldus zijn rechterhand Halbe Zijlstra. 

Ook CDA-leider Buma wil niets kwijt over de voorgenomen plannen. Hij maakte zich voor de verkiezingen al hard voor het herstellen van 'normen en waarden' in Nederland en stelde zelfs voor om scholieren staand het Wilhelmus te laten zingen. Dat lijkt het niet te gaan halen, maar het volkslied zal wel een grotere rol krijgen binnen het onderwijs.

De onderhandelaars reageren verheugd over de grote economische groei in Nederland, die vanmorgen door het CPB bekend werd gemaakt. Voor het eerst sinds het begin van de economische crisis in 2007 komt de groei (3.3 procent) weer uit boven de 3 procent. Toch zijn de partijleiders voorzichtig. Ze willen nog geen belastingverlaging beloven. 

Tobias den Hartog on Twitter

Rutte over economische cijfers. #formatie https://t.co/gI2LQP2rs2

Rechtsstaat

Uit de concepttekst voor het regeerakkoord, die deze krant heeft ingezien, staat daarnaast dat Nederlanders op hun 18de verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.

Met les over de grondwet en het Wilhelmus vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.

Lees hier meer over de voorlopige plannen van 'Rutte III'. 

Hoe goed is jouw kennis van het Wilhelmus? Test het hieronder: