Volledig scherm
© De Nederlandse ambassade in Berlijn. ANP

Rutte III opent meer ambassades en consulaten

Nadat er jarenlang is bezuinigd op Nederlandse consulaten en ambassades besluit Rutte III het postennetwerk weer uit te breiden. Daarvoor is jaarlijks 40 miljoen euro beschikbaar.

De Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland wordt ook versterkt. Zo komt er een Loket Buitenland waar Nederlanders in het buitenland 24 uur per dag, zeven dagen per week terecht kunnen. Daarmee moet Nederland ‘koploper in consulaire dienstverlening’ worden. Het speciale loket moet de binding van landgenoten in den vreemde met Nederland ook sterker maken.

Met het uitbreiden van het diplomatieke postennetwerk neemt het nieuwe kabinet het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) uit mei van dit jaar over. Die belangrijke adviesraad van de regering stelde dat de staat van Nederlandse ambassades en consulaten zorgwekkend is, terwijl de toegenomen onveiligheid in de wereld extra investeringen vereist. De AIV stelde echter dat voor verbetering 70 tot 80 miljoen euro per jaar nodig is. De conclusies van de AIV werden in het voorjaar ook al onderschreven door het demissionaire kabinet.