Volledig scherm
Mark Rutte © ANP

Rutte: Kou over lek is uit de lucht

Het is niet goed als onderdelen van onderhandelingen uitlekken naar media, maar het onderlinge vertrouwen tussen de onderhandelaars is nog goed. 

Dat heeft VVD-leider Mark Rutte gezegd nadat deze krant eerder op de dag had geschreven over een compromis over medisch-ethische kwesties en uit een vertrouwelijk stuk van de kabinetsformatie had geciteerd.  

De formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn volgens de stukken tot een compromis gekomen om
 geen voorstellen te doen om de regels rond hulp bij zelfdoding te verruimen, zoals D66 graag wil. De partijen willen wél meer onderzoek naar embryo's.

Volgens Rutte is er ,,goed over gesproken'' en gaan de gesprekken morgen verder. Volgens hem worden er over en weer geen verwijten gemaakt. Ook CDA-leider Sybrand Buma erkende dat er nog altijd vertrouwen tussen de vier partijen is.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wilde dat echter niet bevestigen. Hij vindt het nog altijd ,,heel vervelend''  dat er zaken naar buiten zijn gekomen die ,,niet zijn afgerond''. Alexander Pechtold (D66) zei dat er 'respectvol' is gepraat. Volgens hem is er over het lek gesproken, maar zijn daarna andere onderwerpen aangekaart.

Geïrriteerd

Beide leiders van ChristenUnie en D66 waren eerder vandaag juist zicht- en merkbaar geïrriteerd de gesprekken begonnen. ,,Het gaat geen gemakkelijke middag worden, dit helpt het proces niet'', zei Segers. ,,Ik ga nu met een bezwaard gemoed naar binnen'' Pechtold oogde voor het gesprek eveneens geïrriteerd. ,,Ik zeg even helemaal niets'', was het enige wat hij kwijt wilde terwijl hij naar binnen beende.

Euthanasie is één van de hete hangijzers in de formatieonderhandelingen voor 'Rutte III'. Vooral D66 en ChristenUnie staan lijnrecht tegenover elkaar op het onderwerp. Het gesloten compromis vergroot de kans op een succesvolle formatie aanzienlijk.

EenVandaag

Met name de achterban van D66 is niet blij dat de partij een compromis heeft gesloten met ChristenUnie rond euthanasie. Bijna de helft van de stemmers noemt het onacceptabel, blijkt uit een peiling van EenVandaag. Stemmers van ChristenUnie zijn juist ontstemd dat hun partij instemt met meer onderzoek naar embryo's. Aanhangers van beide partijen steunen het compromis wel als dat er toe leidt dat er een kabinet komt.