Tjeenk Willink probeert formatie weer vlot te trekken

Nu een kabinet met GroenLinks definitief van tafel is, zijn er nog drie opties om een meerderheidskabinet te vormen met vier partijen, zo rekende VVD-leider Mark Rutte vanmiddag voor. 

Volledig scherm
Informateur Herman Tjeenk Willink arriveert op het Binnenhof bij de Stadhouderskamer. © ANP

Zijn partij, CDA en D66 kunnen aan een meerderheid worden geholpen door de ChristenUnie, de SP of de PvdA – al stuit iedere optie volgens hem wel op ‘vraagstukken’. Een voorkeur wilde Rutte na afloop van een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink niet geven. ,,Dat past mij niet.”

Tjeenk Willink probeert sinds vandaag de formatie weer vlot te trekken, nadat op maandag de formatiepoging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks voor de tweede keer mislukte. Hij nodigde achtereenvolgens Rutte en CDA-leider Sybrand Buma uit in de Stadhouderskamer. 

De CDA’er wilde geen voorkeur uitspreken voor de ChristenUnie. ,,We moeten nu stap voor stap varianten wegen.” Morgenochtend komt SP-leider Emile Roemer langs bij Tjeenk Willink.

In de Tweede Kamer werden ook informele gesprekken gevoerd. Zo kreeg D66-voorman Alexander Pechtold PvdA-leider Lodewijk Asscher op bezoek. De sociaaldemocraten weigeren na de verkiezingsnederlaag tot nu toe aan te schuiven bij onderhandelingen. 

Volgens Pechtold was het onderonsje echter enkel bedoeld om het formatiedebat van gisteren na te beschouwen.