Volledig scherm
Mark Rutte (VVD) en Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW © ANP

Vakbonden geven tekst en uitleg aan formatietafel

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten vanmiddag met de leiders van FNV en VNO-NCW over het klappen van het overleg tussen werkgevers en werknemers. 

Quote

Een goed vossenhol heeft altijd twee uitgangen

Hans de Boer, VNO-NCW

De formatiepartijen noemden het gisteren 'teleurstellend' dat het polderoverleg over de arbeidsmarkt is mislukt, en willen graag tekst en uitleg van de hoofdrolspelers. 

Eerst ontvangen de onderhandelaars de 
voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Hans de Boer. FNV neemt volgens hem een 'een andere afslag' dan werkgevers als het gaat om oplossen van de problemen. De Boer schrijft het liever zelf op, zegt hij bij aankomst op het Binnenhof. ,,Dan houden we zelf het pennetje vast." De Boer heeft nog altijd hoop op een oplossing. ,,Een goed vossenhol heeft altijd twee uitgangen." Hij zal de partijen naar eigen zeggen gaan vertellen hoe belangrijk het is dat werkgevers weer zonder risico's een contract aan werknemers kunnen aanbieden. 

Na de Boer volgt FNV-voorzitter Han Busker voor een gesprek met de formatiepartijen. Hij reageerde gisteren teleurgesteld op het mislukken van het overleg. ,,
Afgelopen dagen is gebleken dat we geen afspraken kunnen maken over het aantrekkelijker maken om mensen in vaste dienst te nemen en het afschaffen van oneerlijke payroll-constructies. Als vakbonden wilden we op deze onderwerpen tot overeenstemming komen om de doorgeslagen flexibilisering te stoppen, maar de werkgevers bleken hier ook door de onderlinge verdeeldheid niet toe bereid. Terwijl het ongelofelijk belangrijk is voor Nederland dat de concurrentie op arbeidskosten stopt en er fatsoenlijke lonen betaald gaan worden."

Belangrijk

Of het klappen van het polderoverleg voor vertraging zorgt bij bij de kabinetsformatie, is nog niet duidelijk. ,,Dat gaan we proberen te voorkomen", zei Rutte gisteren al. CDA-voorman Buma stelde zich vanmiddag voor aanvang van het gesprek voorzichtiger op. ,,We gaan horen wat de sociale partners te zeggen hebben." ChristenUnie-leider Segers zegt nog altijd hoop te hebben op een akkoord. 

Dat akkoord over de arbeidsmarkt is belangrijk voor een nieuw kabinet, omdat de vier partijen flink van mening over het onderwerp verschillen. Als werkgevers en werknemers tot een akkoord waren gekomen, zou dit de onderhandelingen gemakkelijker hebben gemaakt.

Eigen plannen

De formerende partijen moeten nu zelf komen met plannen voor de arbeidsmarkt. Steun van werkgevers en werknemers voor die plannen is belangrijk, anders zal de FNV straks vooral linkse oppositiepartijen (PvdA en GroenLinks) steunen. Overigens gaan de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers over pensioenen nog wel door. 

Het vastlopen van de gesprekken kwam niet helemaal uit de lucht vallen. De onderhandelingen tussen de vakbonden duurden al langer, maar een akkoord was nog altijd ver weg. ,,Wij hebben nog niet het begin van een akkoord'', zei De Boer van VNO-NCW twee weken terug.