Volledig scherm
De kerk in Hoogmade is zwaar beschadigd, maar volgens het Cuypersgenootschap historisch gezien nog steeds waardevol. © Josh Walet

Cuypersgenootschap: Bewaar restanten afgebrande kerk

Bewaar wat nog overeind staat van de afgebrande kerk in Hoogmade, bescherm instabiele muren tegen instortingsgevaar en bescherm de gevallen torenspits en andere restanten in het nu dakloze kerkschip tegen de weersinvloeden. Deze oproep doet Stichting Cuypersgenootschap in een brandbrief aan het parochiebestuur en bisdom Rotterdam.

Aan de gemeente Kaag en Braassem heeft het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor behoud van historisch erfgoed, bovendien gevraagd de kerk de status van gemeentelijk monument te geven. Dit betekent dat voorwaarden kunnen worden gesteld aan eventuele sloop of andere werkzaamheden.

De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in het hart van Hoogmade werd maandag door brand getroffen en liep zware schade op. Deze loopt in de miljoenen euro’s, aldus de verzekeraar van het parochiebestuur. Dat had net de verzekering aangepast, dus de schade is gedekt.

Herbouw

Over herbouw van de kerk kan het parochiebestuur nu nog geen besluit nemen. Hiervoor laat de verzekeraar eerst nader onderzoek doen. Het Cuypersgenootschap dringt in de brief wel aan op herbouw, of herstel van wat nog overeind staat. De torenspits en het dak zijn weg, de muren staan nog, maar twee zijn instabiel. De kerktoren niet.

De kerk zoals die sinds 1932 stond is gebouwd naar een ontwerp van  Leo en Jan van der Laan. ,,Vader en zoon hebben vanaf 1892 tot en met 1966  belangrijke bouwwerken gerealiseerd, waarbij een groot aantal tot rijksmonument is aangewezen", benadrukt het Cuypersgenootschap in de verstuurde brieven. ,,Ondanks dat het kerkgebouw door de brand zwaar is gehavend, zijn de overgebleven onderdelen nog steeds van betekenis voor de cultuurhistorische waarde en architectuurhistorische wetenschap en verzoeken wij u dan ook dringend om de restanten van de kerk te behouden.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195