Volledig scherm
Rooms Katholieke kerk van Hoogmade is volledig uitgebrand. © Josh Walet

Herbouw afgebrande kerk in Hoogmade onzeker

Het is onzeker of de gisteren grotendeels afgebrande kerk in Hoogmade wordt herbouwd. En als dat gebeurt, staat de nieuwe kerk er niet voor 2022.

Quote

Dat bedrijf is in eerste instantie aansprake­lijk, maar dat is een kwestie van hun verzeke­raar en die van ons

Hein de Jong

Het vuur heeft forse schade aangericht, zo blijkt nu. De inspecties van vandaag leerden dat de achterwand van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk en de linkerzijgevel instabiel zijn. De rechterzijgevel en de toren, die zijn spits verloor, zijn wél stabiel. ,,Dat de toren nog goed genoeg is, dat vonden wij het belangrijkste”, zei burgemeester Marina van der Velde gisteravond bij een persconferentie. Maar verder noemt ze de brand ‘een ramp voor het dorp’.

Het kan nog wel meerdere maanden duren totdat het kerkbestuur een besluit neemt over herbouw. Bestuurder Hein de Jong: ,,Onze schade-experts zijn nog niet binnen geweest. We weten dus ook niet wat ze precies aantreffen en wat herbouw zou kosten. Met een miljoen euro red je het niet. Maar dat zeg ik nu even uit de losse pols.” Een ‘geluk bij een ongeluk’ is dat het kerkbestuur onlangs de verzekering heeft laten aanpassen. ,,De schade is gedekt”,verzekert De Jong.

Aansprakelijk

Zijn mede-bestuurder Paul Snoek noemt het ‘cynisch’ dat onlangs met de parochianen van Heilige Franciscus is besproken wat de toekomst is van alle kerken die eronder vallen. ,,Duidelijk is dat het kerkbezoek terugloopt en dat we relatief veel kerken hebben. Maar dat betekent nog niet dat we in Hoogmade dan maar niet herbouwen. Het gaat ook om wat onze parochianen willen.”

De brand ontstond vrijwel zeker bij een klus van een schildersbedrijf met een verfafbrander. De Jong: ,,Dat bedrijf is in eerste instantie aansprakelijk, maar dat is een kwestie van hun verzekeraar en die van ons. Geloof me, daar willen we momenteel helemaal niet tussen gaan zitten.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195