‘Het beeldbepalende hart van Hoogmade is weg, hier kwam alles samen’

De verslagenheid is groot in Hoogmade, waar de rooms-katholieke Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk compleet is verwoest door een brand

Honderden mensen staan vanmiddag op straat om te kijken naar de vuurzee. Het normaal zo rustige dorp is in rep en roer. Op de gezichten van mensen is verdriet en ongeloof te zien. Zo ook bij een 70-jarige vrouw die zich al 45 jaar inzet voor de parochie. ,,Beeldbepalend. Het hart van het dorp is weg", stamelt ze na een korte stilte. 

,,Mijn man was koster en ik heb twintig jaar in het parochiesecretariaat gezeten. Heel veel vrijwilligers, zeker 150, hielden deze kerk in stand. Hier kwam alles samen. We delen hier lief en leed met elkaar.”

Burgemeester

Burgemeester Marina van der Velde was net teruggekeerd uit Zwitserland, waar ze op ziekenbezoek was, toen ze het nieuws hoorde. ,,Dit is niet in een paar woorden te vatten. Hier zijn mensen gedoopt, getrouwd, weggebracht toen ze overleden zijn. Men staat huilend op straat. Iedereen is geschokt en van de leg. Dat ben ik zelf ook een beetje. Dit is hét punt van Hoogmade. Je hebt de molen en de kerk. Als die kerk er dan niet meer is, is dat afschuwelijk.” 

Steun

De St. Urbanus Bovenkerk in Amstelveen, die zelf in september 2018 grotendeels is verwoest door een brand, betuigt steun. ,,Met verdriet en medeleven hebben wij kennisgenomen van de felle brand. Wij wensen de geloofsgemeenschap, de omwonenden en alle betrokkenen heel veel sterkte en saamhorigheid toe”, schrijft de kerk op de website. 

Volledig scherm
Kerktoren Hoogmade © videostill