Volledig scherm
De spits van de kerktoren in Hoogmade stortte maandag na een verzengende brand in. De torenspits viel precies de goede kant op, zegt schooldirecteur Kees Hagenaars. © Regio 15

Hoogmadese school biedt mentale hulp aan na kerkbrand

Basisschool Ter Does in Hoogmade heeft opvang geregeld voor kinderen en ouders die na het afbranden van de kerk pal naast de school gisteren behoefte hebben aan mentale ondersteuning.

,,We zijn de dag begonnen met klasgesprekken en de GGD komt hier vanmiddag naartoe om te praten met mensen die er behoefte aan hebben”, vertelt schooldirecteur Kees Hagenaars. ,,Wat zo’n heftige brand met iemand doet, verschilt per persoon. Ons  is wel duidelijk dat sommige kinderen - en dan vooral zij die maandagmiddag in het gebouw waren toen de brand rond lunchtijd uitbrak - behoorlijk zijn geschrokken.”

In de rats

De school week vanwege de brand uit naar brasserie De Kromme Does. Het personeel was gistermiddag erg bang dat de kerktoren precies de kant van de school op zou vallen en een deel van het nog vrij nieuwe gebouw zou verwoesten. Hagenaars: ,,Gelukkig is dat niet gebeurd. Ik denk dat enkele omwonenden ook wel in de rats hebben gezeten. Gelukkig viel die toren precies de goede kant op, namelijk vlak naast het schip van de kerk.”

Aan het einde van de middag inspecteerden brandweerlieden de school (120 leerlingen, 140 inclusief de kinderopvang) en concludeerden dat het gebouw veilig genoeg was om vandaag les te kunnen geven. ,,Toen we gisteren vanwege de brand weg moesten, hebben we nog gauw het systeem uitgezet dat normaliter de school ventileert. Er is dus geen rook of roet naar binnen gekomen. Ook op het schoolplein lag amper wat.”

Dag vrij

Had de school vandaag het eigen gebouw niet kunnen gebruiken, dan zou niet weer zijn uitgeweken naar De Kromme Does, vertelt Hagenaars. ,,Dan zouden de kinderen een extra dag vrij zijn geweest. Dat zijn ze woensdag ook al, omdat onze school meedoet aan de lerarenstaking.” 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195