Volledig scherm
Pastoor Jack Glas spreekt de avond na de kerkbrand Hoogmadenaren toe. © Josh Walet

Kerkgangers verwachten snel duidelijkheid over staat van door brand zwaar beschadigde kerk

Het parochiebestuur en het pastorale team van parochie Heilige Franciscus hoopt vanmiddag duidelijkheid te hebben over de bouwkundige staat van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk die gisteren grotendeels door brand is verwoest.

Vandaag is er een inspectie van het gebouw, waarvan het dak en de voornaamste toren zijn ingestort. ,,De achterkant van de kerk, gezien vanaf de doorgaande weg door ons dorp, staat nog. Ik hoop dat het altaar daar de brand heeft overleefd. In dat deel van het gebouw stond ook de kluis met beelden, kelken en andere waardevolle spullen. Hopelijk valt de schade daar mee”, zegt pastoor Jack Glas.

Hij is ook blij dat de pastorie niet aan de vlammen ten prooi is gevallen. ,,Want daar bewaren we onze archieven. Bovendien wonen er mensen.”

Herbouw

Parochiebestuur en pastoraal team bespreken vanmiddag met elkaar waar de kerkelijke activiteiten voorlopig plaatsvinden. Of ook al over eventuele herbouw wordt gesproken, konden Glas en parochiebestuurslid Henk Hoek vooraf nog niet zeggen. Glas: ,,We gaan in overleg met onder meer het bisdom, maar zeker ook met de parochianen. Het is belangrijk dat een eventuele oplossing ook door hen wordt gedragen.”

Voor de kerkdienst van komende zondag kan de parochie eventueel uitwijken naar het gebouw van basisschool Ter Does, dat vlak naast de zwaar beschadigde kerk staat. Diaken André van Aarle nam vandaag al een kijkje in het gebouw. Het is nog niet zeker dat daar zondag de dienst is, benadrukten hij en pastoor Glas.

Wat schooldirecteur Kees Hagenaars betreft, zijn de kerkgangers meer dan welkom. ,,Ons gebouw lijkt me uitermate geschikt. We hebben hier de ruimte en er is een goede geluidsinstallatie. We hebben de ruimte maandagavond na de brand meteen aangeboden.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195