Volledig scherm
De zaterdag van de Dordtse kerstmarkt is afgelast door het slechte weer. © Jacolijn Groesbeek

Zaterdag Dordtse kerstmarkt afgelast vanwege slecht weer: wind gooit roet in het eten

Dag twee van de Dordtse kerstmarkt gaat niet door, in verband met verwachte slechte weersomstandigheden. ,,Een heel naar en akelig besluit.”

De regen en wind gooien roet in het eten waardoor de organisatie heeft moeten besluiten het evenement voor morgen te cancelen. ,,We hebben een moeilijke beslissing moeten nemen. Vanwege het slechte weer kan de tweede dag van de kerstmarkt helaas niet doorgaan”, zo meldt de organisatie. 

Windkracht 8

De organisatie van de kerstmarkt heeft het besluit genomen in nauw overleg met de hulpdiensten en burgemeester. ,,Met pijn in mijn hart’’, zegt Gerben Baaij over het besluit. ,,Maar we konden niet anders”, aldus de directeur van Dordrecht Marketing dat de kerstmarkt organiseert. 

Hij hoopt op begrip van het publiek. ,,Veiligheid is nog belangrijker dan het doorgaan van de kerstmarkt.’’ Er wordt windkracht 5 of zelfs 6 opgegeven, met windstoten die kunnen pieken tot windkracht 7 of 8. ,,Dan is het gewoon niet meer verantwoord”, laat Baaij weten. 

Quote

Veiligheid is nog belangrij­ker dan het doorgaan van de kerstmarkt

Gerben Baaij

,,Je loopt dan het risico dat kramen en handelswaar de lucht in vliegen.” De organisatie bekijkt op dit moment of de kramen moeten worden afgebouwd, of dat het voldoende is de zeilen dakjes op te rollen. De pagodetenten die onder meer op de Nieuwe Haven staan kunnen dicht worden geritst. Eerder werd al besloten niet alle kerstversieringen op te hangen bij de kramen. 

‘Het doet ons allemaal veel verdriet dat we dit besluit hebben moeten nemen en we leven ook mee met alle organisatoren, bezoekers en ondernemers. Veiligheid gaat echter voor!’ reageert burgemeester Wouter Kolff op Twitter. 

De honderden kraamhouders krijgen hun geld niet terug voor reeds betaalde kraamhuur, à honderd euro per dag. Ze worden per brief geïnformeerd over de afgelasting. ,,Er is sprake van overmacht. We vinden het natuurlijk heel vervelend, maar de mogelijkheid mensen terug te betalen hebben we niet. Dit is voor niemand leuk. Voor de handelaren niet, de bezoekers niet en voor ons niet.”  

‘Vreselijk’

Wanda Moelands, die een kraam heeft met verschillende soorten artikelen op de kade van de Nieuwe Haven, vindt het ‘vreselijk’ dat de tweede dag van de kerstmarkt is afgelast. Het nieuws komt voor haar uit de lucht vallen. ,,Dit is gewoon balen. Gisteren heb ik nog spullen gekocht om een mooie volle kraam te krijgen. Ik had het niet aan zien komen, want er werd juist beter weer voorspeld.’’ Een andere kraamhouder reageert nuchter: ,,Het is niet best natuurlijk, maar als het voor iedereens veiligheid beter is, moeten we het op deze manier doen. Het is gewoon niet anders.’’ 

Bezoekster Paula Keizer uit Egmond aan Zee kan het besluit van de organisatie goed begrijpen. ,,Je moet met deze zaken gewoon het zekere voor het onzekere nemen. Het is heel vervelend, maar het is gewoon niet anders.” Andere bezoekers lijken verrast door het besluit, sommigen delen zelf een weerbericht. Baaij: ,,Het weer is erg veranderlijk, wij raadplegen gespecialiseerde weerstations. Dat is wat anders dan een appje op je telefoon.’’

De organisatie gaat er van uit dat de kerstmarkt zondag wel door kan gaan. De weersomstandigheden zien er voor die dag een stuk beter uit.  Voorafgaand aan de zondag vindt er nog een extra inspectie plaats, om te kijken hoe alles er bij staat en of alles nog goed vastzit. Die dag begint zoals gepland om 11.00 uur en zal om 18.00 uur afgelopen zijn. 

Ook de weekmarkt op zaterdag gaat gewoon door. De kramen en tenten die daar staan, zijn beter bestand tegen barre weersomstandigheden en kunnen beter verankerd worden in de grond. Dat is bij de kramen van de kerstmarkt niet het geval.  

Het is niet voor het eerst dat de kerstmarkt deels wordt afgelast. In 2014 kon de eerste dag niet doorgaan, omdat het te hard waaide. Het gevaar bestond toen dat kramen en tenten omver zouden worden geblazen door de wind en dat takken van bomen zouden kunnen worden gerukt. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen