Ook D66 wil uitzetstop asielkinderen: spanningen coalitie lopen verder op

videoD66 steunt het voorstel van coalitiegenoot ChristenUnie voor een onmiddellijke uitzetstop rond asielkinderen. Daarmee voert D66 de druk binnen de coalitie rond het kinderpardon extra op. VVD houdt vast aan het regeerakkoord, CDA houdt zich nog even op de vlakte. 

Quote

Het lijkt mij onverstan­dig gezinnen uit te zetten nu de discussie loopt

Rob Jetten, D66

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers legt zijn wens vanmorgen tijdens het wekelijkse coalitieoverleg op tafel. Volgens hem moet er ‘geen onomkeerbare stappen’ gezet worden zolang de discussie over een kinderpardon op volle toeren gevoerd wordt. De oproep voor een uitzetstop volgt op het pleidooi van het CDA om het kinderpardon te versoepelen. Daarmee is nu een Kamermeerderheid voor een ruimhartiger beleid.

ChristenUnie krijgt steun van partner D66. Rob Jetten liet zich bij aanvang van het overleg vanmorgen in soortgelijke woorden uit over de kwestie: ,,Het lijkt mij onverstandig gezinnen uit te zetten nu de discussie loopt.’’ Sybrand Buma (CDA) reageert terughoudend over een uitzetstop, maar klinkt niet onwelwillend. ,,Ik realiseer mij wel dat die vraag op tafel komt.’’ Hij wil snel een debat over een versoepeling van het kinderpardon.

Het onderwerp zorgt voor oplopende spanningen bij de regeringspartijen. Dat nu ook D66 een uitzetstop steunt, verandert de verhoudingen binnen de coalitie. De VVD staat over het onderwerp nu dus lijnrecht tegenover ChristenUnie en D66, en mogelijk CDA. 

Regeerakkoord

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff reageerde vanmorgen laconiek. ,,Ik had gewoon even een muziekje op en ga zo eens luisteren wat de wensen zijn.’’ Hij verwijst naar het regeerakkoord. ,,Ik wil andere gezinnen geen hoop geven. Nadenken mag altijd, maar als we er met zijn vieren niet uitkomen, dan hebben we nog altijd een regeerakkoord en dat staat.’’

Volledig scherm
Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) voor aanvang van het coalitieoverleg vanmorgen © ANP

Volgens Dijkhoff levert de kwestie geen problemen op binnen de coalitie. ,,Ik heb ook wel eens een plan waarmee niet iedereen in de coalitie het eens is. Dan wacht ik tot het wel uitgevoerd kan worden. Dit zegt niets over de verhoudingen binnen de coalitie.’’

Armeense kinderen

Mensenrechtenorganisaties en asieladvocaten pleitten vanmorgen al voor een onmiddellijk verbod van het uitzetten van asielkinderen. Tot er nieuwe spelregels zijn afgesproken, moet geen kind worden uitgezet, zegt Martine Goeman van Defence for Children. 

Ze krijgt bijval van asieladvocaten. ,,Kinderen die nu in afwachting zijn van uitzetting, moeten een eerlijke kans krijgen’’, aldus Patricia Scholtes, voorzitter van de Adviescommissie Vreemdelingenrecht.

Voor de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3) dringt de tijd. Zij hebben vanmorgen te horen gekregen dat ze uitgezet mogen worden. Hun vlucht staat gepland voor 13.10 uur. Onduidelijk is of ze vanmiddag daadwerkelijk worden uitgezet of dat ze, in ieder geval voor nu, mogen blijven. 

Volledig scherm
Vrej(5) en Jemma (3) worden mogelijk vanmiddag uitgezet. © prive © prive