Klaas Jan Huntelaar (M) heeft de 2-0 gescoord
Volledig scherm
Klaas Jan Huntelaar (M) heeft de 2-0 gescoord © ANP Pro Shots

Ajax 'onverslaanbaar' tegen Feyenoord, Huntelaar pakt record

Ajax versloeg Feyenoord in de eigen Arena met overtuigende cijfers: 2-0. Maar was de overwinning van de Amsterdammers wel zo overtuigend? Met behulp van statistiekenbureau Opta kijken we naar de meest opvallende cijfers van De Klassieker.

Ajax-spelers bedanken het publiek na de 2-0 zege in de Arena.
Volledig scherm
Ajax-spelers bedanken het publiek na de 2-0 zege in de Arena. © ANP

Feyenoord kwam in Amsterdam tot slechts drie schoten en dat is een negatief record voor de huidige kampioen. Het is het laagste aantal schoten voor de Rotterdammers in een Eredivisiewedstrijd sinds Opta deze data bijhoudt (seizoen 2010/11). Daarnaast kreeg Ajax voor het laatst op 26 september 2015 'maar' drie schoten tegen (tegen FC Groningen).

Met de zege op de landskampioen evenaart Ajax een bijzonder record. De Amsterdammers wisten voor de twaalfde keer op rij niet te verliezen van Feyenoord. Het is de tweede keer in het clubbestaan dat dit voor komt. De enige andere keer was in de periode 1995-2000.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Spelers van Ajax vieren de 1-0
Volledig scherm
Spelers van Ajax vieren de 1-0 © Pim Ras Fotografie
Huntelaar juicht na de 2-0
Volledig scherm
Huntelaar juicht na de 2-0 © ANP Pro Shots

Naast het teamsucces was er ook persoonlijk succes in De Klassieker. Vooral voor routinier Klaas-Jan Huntelaar. De aanvaller van Ajax scoorde de 2-0 en staat daarmee in de top-5 van spelers met de meeste eredivisiegoals in De Klassieker: 8 treffers. Hij evenaarde daarmee Johan Cruijff en Henk Groot. Enkel Sjaak Swart (14), Cor van der Gijp (12), Ruud Geels (11) en Jari Litmanen (9) scoorden vaker tijdens wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord. Een ander opvallende statistiek voor The Hunter: Hij is de eerste speler ooit die na zijn 33e verjaardag nog twee keer weet te scoren in De Klassieker, na zijn treffer eerder dit seizoen tegen de Rotterdammers.

Niet alleen voor Huntelaar was Ajax - Feyenoord een succesverhaal. Ajax-aanwinst Nicolás Tagliafico kende een uitstekend debuut voor Ajax. De Argentijnse linksback had zes intercepties en won twaalf keer balbezit; meer dan elke andere speler op het veld.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Nicolás Tagliafico krijgt een knuffel van de winnende trainer Erik ten Hag.
Volledig scherm
Nicolás Tagliafico krijgt een knuffel van de winnende trainer Erik ten Hag. © Pim Ras Fotografie

Een pijnlijk feitje voor Feyenoord: door de nederlaag in Amsterdam verspeelden de Rotterdammers al 22 punten dit seizoen (na 18 duels). Vorig seizoen liet de kampioen over 34 wedstrijden slechts 20 punten liggen. 

Ten slotte een opvallende statistiek: de rode kaart van Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen was de eerste rode kaart voor een Feyenoorder in De Klassieker sinds Rob van Dijk (1 november 2009). Stefan Babovic moest in dat duel ook vroegtijdig douchen na een rode kaart.

Nicolai Jorgensen krijgt zijn tweede gele kaart en mag met rood van het veld.
Volledig scherm
Nicolai Jorgensen krijgt zijn tweede gele kaart en mag met rood van het veld. © Ronald Hoogendoorn
Babovic krijgt rood in 2009.
Volledig scherm
Babovic krijgt rood in 2009. © ANP