Klimaatpanel VN: Klimaatverandering extreem snel, de mens is ‘onmiskenbaar’ de oorzaak

VideoIn zeker tweeduizend jaar tijd is het klimaat niet in zo’n rap tempo veranderd. De oorzaak is volgens de onderzoekers van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, ‘onmiskenbaar’ de mens. Alleen drastische maatregelen, zoals een forse beperking van de uitstoot van broeikasgassen, kunnen voorkomen dat we te maken krijgen met extreme weersomstandigheden. ‘Code rood voor de mensheid’, schrijft de VN.

205 reacties

 • Jacob F. Rijs

  4 maanden geleden
  Ik begrijp dat fossiele brandstoffen straks niet meer zijn toegestaan...wat gaan we dan doen met al die plezierjachten, mobielhomes en de auto's die caravans trekken... Ook mensen, waar we veel te veel van hebben, hebben een fotoprint. Opgeteld hebben we een hele boel te dien. Frans rijs
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  Van de laatste 4,5 miljard jaar is de zeespiegel en het CO2 niveau 4,449 miljard jaar hoger geweest. Het is heel logisch dat we daar weer naar toegaan. De ijstijden vd laatste 1 miljoen jaar waren verantwoordelijk voor de daling van de zeespiegel en het CO2 niveau. Henk vd Dam
 • Peter de Jong

  4 maanden geleden
  De Aarde is in het verleden zowel geheel ijsvrij geweest als volledig bedekt met ijs zonder dat de mens daar enige invloed op had. Die kosmische cycli gaan gewoon door wat de mens ook doet. Besteedt het geld liever aan het bestrijden van de gevolgen van klimaatverandering, zoals hogere dijken, landaankopen in Oost-Europa en de bouw van oceaansteden, voor als we moeten verkassen.
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  John Huigen, de heer Timmermans moet gewoon zijn mond houden, zolang de EU leden elke maand verhuizen, heeft hij geen recht van spreken.
 • W. Bruin

  4 maanden geleden
  Net gelezen dat er zo'n 9 miljoen auto's in NL zijn. Die moeten dus allemaal "vernietigd" worden en vervangen door electrische?? Zo rond 2030 zijn benzine en dieselauto's niet meer toegestaan. Doe ff normaal!! Een uitdaging voor de recycling bussiness??