Volledig scherm
Dit wordt de nieuwe situatie van knooppunt Hoevelaken. © Rijkswaterstaat/Arcadis

Reconstructie verkeersknelpunten Hoevelaken en Barneveld kan niet tegelijk

De verbeteringen aan het knooppunt A1/A30 bij Barneveld kunnen niet gelijktijdig worden uitgevoerd met de reconstructie van het verderop gelegen knooppunt Hoevelaken. Het werk aan het klaverblad begint waarschijnlijk over drie jaar, terwijl de A1/A30 pas in 2027 aan de beurt is.

Dit antwoordde minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen deze week op vragen van CDA-Kamerleden. Volgens de bewindsvrouw biedt de recente ontbinding van het bouwcontract voor knooppunt Hoevelaken geen kansen om de twee projecten te koppelen. Omdat de A1/A30 niet naar voren kan worden geschoven, zou een gelijktijdige aanpak jaren uitstel betekenen voor de reconstructie van het klaverblad.

Streep

Volledig scherm
Verkeersdrukte bij het knooppunt A1/A30. © Rijkswaterstaat

Van Nieuwenhuizen zette eind april een streep door de verbintenis met wegenbouwers BAM en Van Oord. De bedrijven namen het werk bij Hoevelaken in 2015 aan voor 430 miljoen euro. In de loop van vorig jaar bleek dat er veel meer geld nodig was voor de reconstructie, waarbij het klaverblad wordt omgebouwd tot een ruimer, komvormig knooppunt. Omdat het ministerie volgens afspraak op zou draaien voor de meerkosten, liet Van Nieuwenhuizen het contract ontbinden.

De breuk tussen opdrachtgever en uitvoerders betekent dat de reconstructie van het knooppunt volgend jaar opnieuw moet worden aanbesteed. De aanneemsom pakt naar verwachting flink hoger uit dan de aanvankelijke 430 miljoen, maar het ministerie is niet meer de risicodragende partij. Kostenoverschrijding zijn in de nieuwe opzet voor rekening van de bouwers.

De minister houdt zich in haar beantwoording op de vlakte over de vertraging die de verbeteringen aan het dagelijks verstopte knooppunt door haar besluit oploopt. 

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort