Volledig scherm
Robin Schouten, Thom Haye en Finn Stokkers. © ANP Sport

Bekersensatie NAC is dit seizoen een apart verhaal: ‘Deze ploeg gaat alle kanten op’

NAC is dit seizoen de reuzendoder in het bekertoernooi. Na PSV in de achtste finales versloeg de eerste divisionist woensdagavond ook de nummer twee uit van de eredivisie, AZ. Nick Olij en Robin Schouten snappen soms niks van de ploeg die alle kanten op schiet.

Voor keeper Nick Olij en doelpuntenmaker Robin Schouten was de overwinning extra speciaal. Zij doorliepen een groot gedeelte van de jeugdopleiding van tegenstander AZ en kwamen euforisch van het veld af na de 3-1 overwinning. ,,Deze ploeg gaat alle kanten op joh”, zegt Olij, daarmee doelend op de constante onrust die er bij de volksclub heerst. Het ging de afgelopen week vooral over de assistent-trainer Willem Weijs die niet wil of kon werken onder de pas aangestelde trainer Hyballa en niet over de kwartfinalewedstrijd tegen AZ. ,,We hebben dit seizoen al drie trainers meegemaakt. Met drie verschillende spelprincipes ook. En drie verschillende visies. Dat is voor spelers ook niet altijd makkelijk hoor.”

Bekijk hier de samenvatting van AZ-NAC (premium).

In de eerste divisie staat de ploeg op een teleurstellende zesde plaats op veertien punten achterstand op de koploper. ,,We weten zelf ook niet hoe dat nou allemaal kan”, zegt de in Alkmaar geboren Robin Schouten die matchwinner werd door een doelpunt en een assist. ,,In de competitie gaat het niet zoals we willen maar de beker is toch een apart verhaal. Je ziet het ook vaak met amateurteams die ver komen. We kunnen gewoon voetballen, alleen het komt er niet vaak uit.” Olij zag zijn teamgenoten in de laatste competitiewedstrijd tegen TOP Oss (1-1) nog ‘34 enorme kansen creëren’. ,,En zij maar één en dan moet ik nog vissen ook. Zo zijn we ook. Dan ging het vandaag een stuk beter.” Hij incasseerde alleen een wondertreffer van Idrissi. ,,Maar voor zo’n schot kun je alleen maar klappen.”

Droom

Zowel Olij als Schouten speelde tegen opponenten met wie hij tot voor kort in de kleedkamer zat. ,,Ik had hier vandaan heel veel vrienden en familie op de tribune”, aldus Olij. Schouten droomde om ooit te schitteren in het stadion van AZ. Woensdagavond was zijn moment. ,,Ik heb er altijd van gedroomd om hier te schitteren. Als je in de opleiding speelt dan wil je ook echt doorbreken. Dus ik had er wel zin in vandaag. Linksom of rechtsom, ooit zou ik in dit stadion spelen. Dat is nu gebeurd. Vandaag was het wel een beetje speciaal.”

Heerenveen of Feyenoord wordt voor de NAC de tegenstander in de halve finales. Olij hoopt alvast op Feyenoord. ,,Dat zou een droomwedstrijd worden natuurlijk.”

Volledig scherm
Olij (rechts) viert het feest met zijn ploeggenoten. © BSR Agency