Volledig scherm
Dylan Vente opent de score tegen Gemert. © Pro Shots

Dylan Vente leidt Feyenoord met hattrick langs amateurs

Spits Dylan Vente zorgde vanavond voor een makkelijke avond voor Feyenoord tegen Gemert. De jonge eigen kweek komt in de competitie zelden actie, maar maakte drie goals in Helmond.

Door Mikos Gouka

Die onwerkelijke nederlaag op 9 augustus in Zilina tegen AS Trencin. Die 4-0 oorwassing in Slowakije. Dat was uiteraard een zeer slechte zaak voor de clubkas van de Rotterdammers, uiterst pijnlijk voor de technische staf en spelers van Feyenoord en een regelrechte ramp voor al die supporters die hun grote liefde zo graag achterna reizen door Europa.

Volledig scherm
Dennis Groen namens Gemert in duel met Yassin Ayoub. © Pro Shots

Maar voor de tweede keus van Feyenoord was het verlies bij de ploeg van trainer Ricardo Moniz misschien nog wel het allerergste. Door het ontbreken van zware Europese verplichtingen kan Feyenoord dit seizoen rustig van zondag naar zondag werken met midweeks eigenlijk alleen trainingen. En de spelers die buiten de boot vallen mogen dit seizoen eigenlijk alleen nog af en toe in actie komen in de onaantrekkelijke spookcompetitie van ploegen die buiten de voetbalpiramide wensten te blijven.

Vaak op maandagmiddag in een sfeerloze ambiance. Meer kansen om de neus aan het venster te drukken zijn er simpelweg niet. Op de KNVB-beker na dus. Van Bronckhorst stelde vanavond tien andere spelers op dan in de laatste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht. Alleen Jan-Arie van der Heijden, de enige linksbenige centrale verdediger in de selectie mocht blijven staan.

En dus zagen de aanhangers van de bekerhouder eindelijk jongens als Luis Sinisterra, Kenneth Vermeer, Yassin Ayoub, Sven van Beek, Renato Tapia en Orkun Kökcü eens in actie vanaf het eerste fluitsignaal. Op het kunstgras van Helmond Sport was hoofdklasser Gemert, vocaal gesteund door een echt dweilorkest alsof het een veredeld Thialf, de opponent.

Volledig scherm
Debutant Orkun K�kc� in actie tijdens Gemert - Feyenoord. © Pro Shots

Een bescheiden ploeg die aanvankelijk de bal echt zelden langer dan drie seconden in de ploeg wist te houden. Een ploeg ook die al in de openingsfase wist dat een reuzenstunt er niet in zat. De voorzet van Mo El Hankouri werd simpel binnen getikt door spits Dylan Vente (0-1). Hoewel, na ruim een halfuur stond aanvoerder Thijs van Pol opeens oog in oog met keeper Vermeer. De bank van Gemert stormde al juichend het veld in, maar Van Pol schoot naast.

Verder was het vooral kijken naar keeper Bono Barten van Gemert, tot voor kort nog doelverdediger in de vierde klasse van het amateurvoetbal. Barten was op slag van rust kansloos bij een gekruld afstandsschot van Orkun Kökcü, de technisch begaafde aanvallende middenvelder van Feyenoord.

Dat jongens als Tapia, de razendsnelle Sinisterra, Nieuwkoop en af en toe ook Ayoub steeds slordiger werden in balbezit zal Van Bronckhorst ongetwijfeld dwars hebben gezeten. Aan de andere kant redeneert de coach doorgaans simpel: in het bekertoernooi is het een kwestie van niet uitglijden. En de kwalificatie voor de volgende ronde was uiteraard nooit een probleem. De meegereisde aanhang riep luidkeels om Wouter Burger, de jonge linkspoot die jarenlang op de tribune één van hen was. De eigen kweek kwam binnen de lijnen. Vente maakte 0-3 en 0-4.

Zondag wacht Vitesse. Het duel waarin het de vraag is of Nicolai Jørgensen al mag starten in de Kuip, De Deen bleef gisteren in Helmond uit voorzorg aan de kant om nieuw blessureleed op de voor hem zo verfoeide ondergrond uit te sluiten.