Volledig scherm
Sven Botman achtervolgd Nicolai Jørgensen. © ANP Sport

Feyenoord voor de derde keer op rij buitenshuis, Go Ahead wil NAC achterna

Met behulp van de statistieken van Gracenote blikken we vooruit op de kwart finales van de KNVB-beker. Vanavond worden er weer twee wedstrijden gespeeld. Dit zijn de leukste feitjes én de (verwachte) opstellingen.

Go Ahead Eagles – FC Utrecht (donderdag 18.30)

• Go Ahead Eagles en FC Utrecht ontmoeten elkaar voor de derde keer in de KNVB-beker. FC Utrecht won beide vorige ontmoetingen.
• Go Ahead staat voor het eerst sinds 2009/2010 in de kwartfinales, toen de club ook in de eerste divisie speelde. De club won toen met 1-2 op bezoek bij eredivisionist NAC Breda in de kwartfinale maar verloor in de halve finale van Ajax (0-6 in eigen huis).
• FC Utrecht won vijftien van zijn laatste zestien bekerduels met tegenstanders die op dat moment in de eerste divisie of lager actief waren. De enige uitzondering in deze reeks was de kwartfinalewedstrijd tegen Cambuur op 25 januari 2017 (verloren na strafschoppen).
• De laatste keer dat FC Utrecht de halve finale van de KNVB-beker bereikte was in 2015/2016, toen Utrecht in de kwartfinale bij PSV won (1-3). Utrecht haalde uiteindelijk de finale, die werd verloren tegen Feyenoord.

Volledig scherm
Opstelling FC Utrecht. © AD
Volledig scherm
Opstelling Go Ahead Eagles. © AD

Heerenveen – Feyenoord (donderdag 20.45)

• Heerenveen en Feyenoord stonden twee keer eerder tegenover elkaar in de kwartfinale van de KNVB-beker. De Friese club won beide keren. In 1997 werd het 2-1 dankzij de winnende goal van Jon Dahl Tomasson. In 2001 won Heerenveen met 4-3 en Tomasson scoorde in deze wedstrijd juist voor Feyenoord.
• Feyenoord speelt zijn derde uitwedstrijd op rij in het bekertoernooi. De Rotterdamse club speelde daarvoor slechts drie van de 21 bekerduels buiten de Kuip.
• De laatste keer dat Heerenveen de halve finales haalde, was onder Ron Jans in 2011/2012. Heerenveen versloeg toen Vitesse in de kwartfinale (1-2 in Arnhem). De Friezen wonnen de beker in 2009 en verloren de finale in 1993 en 1997.
• Feyenoord kan voor het derde seizoen op rij de halve finale bereiken. Feyenoord won de beker in totaal dertien keer, voor het laatst in 2017/2018 (3-0 zege op AZ). Alleen Ajax (negentien keer) won de trofee vaker.

Volledig scherm
Verwachte opstelling Feyenoord © AD.
Volledig scherm
Verwachte opstelling Heerenveen © AD.