Volledig scherm
Ajax werd vorig jaar winnaar van de KNVB-beker. © BSR Agency

Wat is het Europese vooruitzicht voor de verliezend finalist?

FC Utrecht, Ajax, Feyenoord en NAC gaan uitmaken wie dit jaar de KNVB-beker mee naar huis mag nemen en dus rechtstreeks de Europa League in mag. Maar wat gebeurt er met de verliezend finalist als Ajax of Feyenoord de beker wint en ook via de competitie de (voorronde van de) Champions League haalt?

De winnaar van de KNVB-beker wordt komend seizoen voor het eerst rechtstreeks ingeschreven voor de groepsfase van de Europa League. Indien de winnaar van de bekerfinale zich ook plaatst voor de (voorronde van de) Champions League - niet heel irreëel voor Ajax en/of Feyenoord, dan gaat het Europa League-ticket niet naar de verliezend finalist maar naar de nummer drie van de eredivisie.

Het ticket voor de voorronde van de Europa League van de nummer 3 uit de eredivisie schuift dan automatisch door naar de nummer vier. De clubs op de posities vijf tot en met acht spelen dan in mei play-offs voor (de voorronde van de) Europa League. Sinds dit seizoen is het winnen van de beker met een rechtstreeks EL-ticket dus extra lucratief. Dat komt door de Nederlandse prestaties in Europa op de coëfficiëntenlijst.

Johan Cruijff-schaal

Volledig scherm
Frenkie de Jong en Donny van de Beek tonen de KNVB-beker aan de Ajax-fans na de winst in 2019. © BSR Agency

De winnaar van de beker treedt ook komend seizoen aan tegen de kampioen van de eredivisie. De strijd om de Johan Cruijff-schaal is - meestal begin augustus - traditioneel de opening van het Nederlandse voetbalseizoen. Is de winnaar van de KNVB-beker ook de landskampioen, dan zal de nummer 2 van de eredivisie de plaats van de bekerwinnaar innemen bij de Johan Cruijff-schaal.