Culinaire reis door NL: deze Zeeuwse zaligheden zijn absoluut de moeite waard
Koken & EtenNu we onze smaakpapillen niet en masse in warme oorden kunnen verwennen, gaan we op culinaire reis door Nederland. Deze week zijn we met culinair journalist Laura de Grave in Zeeland. De Grave schreef onder meer het Nederland Kookboek en werkt momenteel aan het kookboek Lekker Lokaal.
Delen per e-mail
Mosselen
Vergeet de Spaanse calamaris. De Zeeuwse wateren herbergen het zwarte goud van Zeeland: mosselen. ,,Ze zijn vet lekker’’, vindt De Grave. ,,Dat is echt genieten. Overigens komen ze niet helemaal uit Zeeland. Het mosselzaad wordt in de Oosterschelde én in de Waddenzee gevangen en vervolgens op percelen in Zeeland uitgezet. Dan duurt het nog twee jaar voordat de mosselen groot genoeg zijn om te kunnen oogsten. Mosselkwekers zijn dus eigenlijk een soort boeren, maar dan op het water. Ze zaaien en oogsten.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat Eten We Vandaag: Rijkgevulde lasagne met boerenkool en kip
De traditionele lasagne wordt vaak gemaakt met een tomatensaus en rundergehakt, maar wij gaan voor een winterse variatie. Deze lasagne wordt rijkelijk gevuld met boerenkool, roerbakgroenten en kipgehakt. De lasagne serveren wij met een frisse komkommersalade. -
Salmonella aangetroffen in spekreepjes van Lidl
Klanten van supermarktketen Lidl wordt verzocht om gerookte spekreepjes terug te brengen naar de winkel. Tijdens een kwaliteitscontrole van de Nederlandse Voedsel- en Waardeautoriteit (NVWA) is er salmonella in het product aangetroffen, wat voor kwetsbare groepen gevaarlijk is om te consumeren. -
PREMIUM
Hier werken vrijwilligers aan één doel: 400 monden voeden met biologisch eten
Wat oogsten en eten we deze zomer? We gaan langs bij bijzondere boerderijen, kijken wat er nu van het land komt en vragen een chef hoe we het lekker kunnen bereiden. Deze week rode bieten van de Herenboeren in Boxtel. -
PREMIUM
halen en brengen Italiaanse hotspot aan Scheveningse haven: eerbetoon aan het vissersdorp met de beroemde kaviaren
Met alles was rekening gehouden. Niet met die vervelende gast corona. Dus blijft het nieuwe restaurant La Liguria nog dicht maar kunnen we al wel naar de mercato in de lucht van zilte zee bij Scheveningen. Dat deden we dus, voor onze rubriek Halen en Brengen. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
PREMIUM
Koken & eten Aardbeien, bramen, abrikozen: hier komt ons zomerfruit vandaan
Dat bananen hier niet aan de bomen groeien weten we wel, maar hoe zit het met kersen en ander zomerfruit? Wat eten we lokaal en wat komt van ver?