Volledig scherm
PREMIUM
© Jean-Pierre Jans

Harold Hamersma test soms wel 160 flessen wijn per dag: ‘Wat ik doe, wil ik goed doen’

Ruim toebedeelde smaakpapillen, talent om te proeven, een heleboel ervaring en een buitengewoon associatief vermogen. Ziehier de ingrediënten van Harold Hamersma, sinds kort de wijnschrijver van deze krant.

Wijnen, wijnen, wijnen! Meer wijnverhalen vind je in ons speciale dossier

Kijk, daar is-ie, net afgehecht, vandaag gearriveerd.’’ Harold Hamersma (63) heeft zojuist een pakket opengeritst en tovert daar een exemplaar uit van zijn nieuwste gids: Super Supermarktwijnen 2020. Hij maakte het boek met collega wijnschrijver Esmee Langereis, de zoveelste in een reeks gidsen en andere boeken over wijn van ‘De Grote Hamersma’, zoals veel Nederlandse wijnliefhebbers hem kennen. In menig supermarkt prijken zijn aanbevelingen bij de betere flessen in het schap. Maar: wie is Harold Hamersma eigenlijk? En wat maakt dat we zijn oordeel mogen vertrouwen?

 1. Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’
  PREMIUM

  Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’

  Veertig kilo honing van één bijenvolk. Het kan. Maar dan moet wel alles kloppen. Geen regen, geen wind en geen temperaturen onder de dertien graden. Daar houden bijen niet van. Imker Pierre de Koning van Honing van De Koning uit Vinkeveen doet er alles aan om het zijn negentig bijenvolken zoveel mogelijk naar de zin te maken. ,,Het zijn net huisdieren. Je bent er elke dag mee bezig.’’

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

 • De happer (8%)
 • De likker (2%)
 • De daklichter (63%)
 • De ontleder (24%)
 • De draaier (3%)
17328 stemmen