De koekjes bevatten een klein beetje cognac.
Volledig scherm
De koekjes bevatten een klein beetje cognac. © Facebookpagina koningin Máxima

Máxima’s lievelingskoekjes al gebakken? Deel je foto met ons

Koken & etenSinds gisteren kent heel Nederlands een typisch Argentijnse lekkernij: alfajores de dulce de leche. Het is het lievelingskoekje van koningin Máxima. Zij deelde het recept gisteren op haar verjaardag. Heb jij ze al gemaakt? Deel je foto hier, dan maken wij een mooie compilatie.

Hieronder kun je je foto delen. We zijn heel benieuwd of het moeilijk was om ze te maken. En natuurlijk: hoe ze smaken! Wil je alsnog aan de slag? Onderaan vind je het recept (van haar moeder) dat koningin Máxima gebruikt voor haar alfajores de dulce de leche.

Alfajores de dulce de leche

Ingrediënten koekjes
- 300 gr maizena
- 200 gr bloem
- 200 gr roomboter (op kamertemperatuur)
- 150 gr suiker
- 4 eidooiers
- 1 theelepel soda (natriumbicarbonaat)
- 2 afgestreken theelepels bakpoeder
- het merg uit een klein vanillestokje of een snufje vanille poeder
- de geraspte schil van 1 citroen
- 1 theelepel cognac Ingrediënten vulling:
- dulce de leche (kant en klaar of zelf maken met gecondenseerde melk en suiker)
- geraspte kokos

Koningin Máxima vierde gisteren haar 49ste verjaardag thuis op Huis ten Bosch.
Volledig scherm
Koningin Máxima vierde gisteren haar 49ste verjaardag thuis op Huis ten Bosch. © ANP Handouts

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng alle droge ingrediënten met de zachte boter in een kom.
Voeg de eidooiers en de cognac toe en kneed met de hand tot een stevig deeg.
Vorm een bal en leg die ongeveer een uur te rusten.
Soms lijkt het alsof het deeg niet aan elkaar kleeft, voeg dan 2 lepels citroensap toe!
Rol het deeg uit tot een lap van 5 mm tot 7 mm en steek rondjes deeg uit (met een glas) van ongeveer 4 cm diameter.
Leg dan de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat op zo’n 2 cm afstand van elkaar.
Bak de koekjes 10-12 minuten op 160 graden.
De koekjes moeten een klein beetje verkleuren, niet te veel anders worden ze te droog en breken ze. Als de koekjes klaar zijn, uit de oven halen en laten afkoelen.
Plak steeds twee koekjes met een laag dulce de leche op elkaar.
Spreid de dulce de leche goed uit tot aan de rand.
Die randen rol je vervolgens door de geraspte kokos.
De Alfajores de dulce de leche zijn klaar: genieten maar!

Nog meer bakken? Probeer deze  macademia-chocoladekoekjes:

  1. Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’
    PREMIUM

    Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’

    Veertig kilo honing van één bijenvolk. Het kan. Maar dan moet wel alles kloppen. Geen regen, geen wind en geen temperaturen onder de dertien graden. Daar houden bijen niet van. Imker Pierre de Koning van Honing van De Koning uit Vinkeveen doet er alles aan om het zijn negentig bijenvolken zoveel mogelijk naar de zin te maken. ,,Het zijn net huisdieren. Je bent er elke dag mee bezig.’’

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen